A víz világnapja alkalmából

Szombaton nyílt napot tartanak a Dél-pesti szennyvíztisztító telepen

Szombaton megnyílik a nagyközönség számára a Dél-pesti szennyvíztisztító telep, a március 22-ei víz világnapja alkalmából tartandó nyílt napon az érdeklődők megtekinthetik a telepen alkalmazott élőgépes technológiát is.

2016.03.18 22:30MTI

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) tájékoztatása szerint a szakemberek megmutatják az érdeklődőknek, mi történik az otthon leengedett szennyvízzel, amely a folyamat végén tisztább állapotban távozik a Dunába, mint amilyen a befogadó folyó vize. A látogatás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, regisztrálni és időpontot foglalni a www.fcsm.hu weboldalon lehet.

A Dél-pesti szennyvíztisztító telepen az FCSM a legmodernebb, biológiai szennyvíztisztítási módszert, úgynevezett élőgépes technológiát is alkalmaz. A szennyvíztisztító medencéire ültetett növények segítségével tovább javul a tisztítás hatásfoka, és a szagok is jobban megfékezhetők. A növények hosszú gyökérzete természetes élőhelyet nyújt a baktériumoknak, amelyek felfalják a szennyeződéseket, őket pedig magasabb rendű szervezetek fogyasztják el.

Ez a módszer közelíti meg a lehető legjobban a természetes tisztulási folyamatokat - ismertették.

Eddig nagy nehézséget jelentett, hogy magukat a növényeket is veszélyeztették különféle kártevők. Ezek ellen csak permetezéssel lehetett védekezni, a permetcseppek azonban visszajuthattak az éppen tisztítandó vízbe. Most már permetezés helyett ragadozó poloskákat, fürkészdarazsakat és katicabogarakat telepítenek a növényekre, amelyek megeszik a levéltetveket, takácsatkákat, pajzstetveket és egyéb kártevőket. Az élőgépes technológia üvegházaiban így szinte természetes ökoszisztémával találkozhatnak a nyílt nap látogatói.

A nagyközönség számára szervezett nyílt nap előtt, csütörtökön és pénteken 2500 iskolás gyereket fogadnak a telepen előzetes bejelentkezés alapján. A diákok nemcsak a víztisztítás folyamatát ismerhetik meg, hanem a vízről, annak védelméről szóló ismereteiket is bővíthetik játékos formában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.