Liget Budapest

A Hungexpo-épületek bontásával kezdődik a Városliget parkrehabilitációja

Az egykori Hungexpo területén 2018-ra 5 százalékkal kevesebb lebetonozott terület lesz, megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa Györgyi úti parkoló és elkészül a főváros egyik legkörnyezettudatosabb épülete.

2016.03.17 13:00MTI

2018-ig öt százalékkal több lesz a zöldfelület, megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa Györgyi úti parkoló és elkészül a főváros egyik legkörnyezettudatosabb épülete; a Magyar Zene Háza fűtési-hűtési rendszere ugyanis teljes mértékben megújuló energiaforrásokra épül.

A Főkert felmérése szerint a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka balesetveszélyes. A volt Hungexpo területén 19 fát szükséges növényegészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, de a parkrészen található tuskók és a kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük 5 megmenthető példányt pár napon belül átültetnek, a kivágott fákat többszörösen pótolják.

A parkrehabilitáció nyomán 2018-ig 60 százalékról 65 százalékra emelkedik a zöldfelületek aránya, egészségesebb lesz a faállomány és jelentősen növekedni fog a Városliget biológiai értéke is. Mintegy 5000 négyzetméternyi cserjés vadfolt létesül, természetes élőhelyet biztosítva az itt élő állatoknak - közölte a Liget Budapest csütörtökön.

A Liget Budapest projekt keretében megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa György úti parkoló, a betonrengeteg helyén új parkrész és ökológiailag fenntartható mélygarázs épül.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.