Csalás

Jogerősen elítélték a szolnoki illegális cigarettagyárat működtető vádlottakat

Jogerősen három év hat hónap és öt év tíz hónap közötti börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán azokat a vádlottakat, aki illegális cigarettagyárat működtettek Szolnokon.

2016.03.16 14:15MTI

A táblabíróság a négy vádlottat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében mint bűnsegédeket mondta ki bűnösnek.

Az elsőrendű vádlott egy raklapgyártással foglalkozó szolnoki céget irányított, és fel akarta újítani a vállalkozás telephelyét. A beruházáshoz egy moldovai férfitól kért kölcsön, de mivel nem tudta megadni a tartozását, az ismeretlenül maradt elkövető bérbe vette az ingatlant.

A moldovai férfi 2011 őszén különböző gépeket hozatott a telephelyre, az egyiket a vádlott nevére vámoltatta. A berendezéseket moldovai munkások szerelték össze, a folyamatot az ügy két másik vádlottja szervezte és ellenőrizte. Az elsőrendű vádlott számára csak a folyamat végén vált nyilvánvalóvá, hogy egy cigarettagyártó gépsort raktak össze.

A cigarettagyártáshoz a dohánylevél egy antwerpeni cég megbízásából egy bécsi székhelyű fuvarozó vállalkozás közreműködésével, a másodrendű vádlott felügyelete mellett érkezett Magyarországra. A dohánylevélből fogyasztásra alkalmas, Prugarul nevű moldovai cigarettát utánzó dobozokban, moldovainak tűnő zárjeggyel ellátott cigarettát és vágott dohányt állítottak elő. A gépeket moldovai munkások kezelték.

Az üzem működésére azt követően derült fény, hogy a pénzügyőrök 2012. november 16-án a tornyosnémeti határátkelőn egy a telephelyről induló kamionban több mint 11 tonna vágott dohányt találtak. Az üzemben tartott házkutatás során 174 ezer Prugarul feliratú, magyar adójegy nélküli cigarettát és 31 tonna, fogyasztásra alkalmas vágott dohányt foglaltak le. Egy másik telephelyen - amelyet még 2012 márciusában egy romániai bejegyzésű cég nevében egy az eljárás során ismeretlenül maradt személy bérelt ki - 282 ezer doboz cigarettát és 3,7 tonna vágott dohányt találtak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.