Illegális bevándorlás

Helsinki Bizottság: jogellenes a migrációs válsághelyzet kihirdetése

A menedékjogi törvény pontosan megszabja, hogy milyen feltételek mellett lehet bevezetni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

2016.03.09 17:36MTI

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány jogellenesen és értelmetlenül hirdeti ki a migrációs válsághelyzetet az ország egész területére, ezért a döntés haladéktalan visszavonására szólította fel a kabinetet.

A civil szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy ha migrációs válsághelyzet alatt a kormány a 2015 szeptemberében elfogadott, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet bevezetését érti, akkor "a saját maga által néhány hónapja hozott szabályokat hágja át", a legalapvetőbb jogállami garanciákat is figyelmen kívül hagyva.

A menedékjogi törvény pontosan megszabja, hogy milyen feltételek mellett lehet bevezetni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, és e feltételek egyike sem teljesül a hivatalos statisztikák alapján - írták, hozzátéve: a bejelentés "a menekülőkből bűnbakot képző kommunikációs hadjárat újabb állomása", amely kizárólag arra alkalmas, hogy elterelje a figyelmet az ország lakosságát valóban érintő problémákról.

Hangsúlyozták, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet akkor hirdethetné ki a kormány, ha az előző hónapban napi átlagban legalább 500 menedékkérelmet nyújtottak volna be (vagy az előző két hétben napi 750 vagy egy hétben napi 800 menedékkérelmet regisztráltak volna átlagosan); vagy a tranzitzónákban az előző hónapban napi átlagban 1000 ember tartózkodott volna (vagy az előző két hétben napi 1500 vagy egy hétben napi 1600 ember átlagosan); vagy olyan, a migrációval összefüggő körülmény alakult volna ki, amely közvetlenül veszélyeztette volna valamely település közbiztonságát. Ezen feltételek közül azonban egyik sem teljesült - áll a közleményben.

A Helsinki Bizottság kitért arra: a kormány érve, mely szerint a balkáni útvonal lezárása beláthatatlan következményekkel jár, jogellenes, mivel "spekulatív várakozások nem indokolhatnak egy ilyen horderejű döntést". Ezenfelül a döntést gyakorlati szempontból is teljesen érthetetlennek nevezték, hiszen - írták - ha valóban lezárul a balkáni útvonal, akkor a mostaninál jóval kevesebb migráns érkezik majd Magyarországra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.