Nemzeti ünnep

Március 15. - Orbán Viktor a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet

Az emberek tiszteletét mindig a bátrak vívják ki, s ezért az idén is "Tisztelet a bátraknak" a március 15-i nemzeti ünnep jelmondata.

2016.03.08 14:50MTI

Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i nemzeti ünnep "szimbolikus és emblematikus helyszínén", a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében mondja el ünnepi beszédét jövő kedden, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján - közölte Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Múzeumban tartott tájékoztatón Vargha Tamás hangsúlyozta: a '48-as forradalom a magyarok függetlenség iránti vágyából és bátorságából sarjad. "Függetlenség, szabadság, bátorság": ennek a három szónak a ma Európájában is nagyon fontos és erős üzenete van - mondta.

Mint kiemelte, a történelem mindig a bátrakat igazolja. Az emberek tiszteletét mindig a bátrak vívják ki, s ezért az idén is "Tisztelet a bátraknak" a március 15-i nemzeti ünnep jelmondata - fejtette ki a HM parlamenti államtitkára.

Tomka Gábor, a múzeum főigazgató-helyettese elmondta: a rendszerváltás óta a Nemzeti Múzeum főlépcsője és kertje a március 15-i ünnepi események fontos részévé vált. Megjegyezte, hogy a szabadságharc idején még csak egyéves volt a múzeum, mégis az ünnep "szimbolikus alapkövévé" vált.

Közölte, hogy a nemzeti ünnepen múzeumuk állandó kiállítását 14 órától ingyen tekinthetik meg az érdeklődők.

A központi rendezvényeket szervező HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal főigazgatója, Ivády Nóra elmondta, hogy már most pénteken megnyílik és március 21-ig lesz megtekinthető a Nyugati téren az a szabadtéri kiállítás, ahol az 1848-as veteránokról és napjaink bátrairól készült fotókat állítják párba. Március 14-én, hétfőn a Nyitott Parlament program keretében ingyenesen lehet látogatni az Országházat és megtekinteni a Szent Koronát.

Március 15-én a hagyományokhoz híven az ünnep a Kossuth téren kezdődik, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János államfő jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekara vezetésével átvonulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

A Múzeumkertben fél 11-kor kezdődő díszünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet, Tarlós István Budapest főpolgármestere mond köszöntőt.

Szintén a hagyományokhoz híven, délután 3 órakor az Országház Kupolatermében Áder János és Orbán Viktor átadja a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

A múzeumkerti ünnepség után a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével a menet továbbindul a budai Várba, ahol egész nap színes műsorokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket.

A Halászbástyánál felállított szabadtéri színpadon fellép például a Fabula bábszínház, Gryllus Vilmos, a Kolompos Együttes, a Mystery Gang és a Hősök. Mindemellett már délelőtt 10 órától színes műsorok és családi programok lesznek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában.

A központi rendezvényekről részletes információk találhatók a marcius15.kormany.hu oldalon.

Mindemellett a budai Várban idén is megnyílik a Magyar ízek utcája. Novotny Antal, a program főszervezője elmondta: sok település vendéglátói várják az érdeklődőket hagyományos magyar ételekkel délelőtt tíz órától este hét óráig. Lesz többek között dödölle, puliszka, házi sajtok, pálinka, bor, s meg lehet kóstolni a Kossuth kiflit is.

Kun Szabó István, a HM miniszteri biztosa, az ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Múzeum körútra szervezett demonstrációt firtató kérdésre válaszolva leszögezte: céljuk, hogy az ünnep biztonságos, sikeres és méltóságteljes legyen. Ennek érdekében minden érintett szervvel együttműködnek, az esetleges rendzavarások kezeléséért a Budapesti Rendőr-főkapitányság felel - tette hozzá.

Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kommunikációs igazgatója elmondta: március 15-én több nosztalgiajárat is járja majd a főváros utcáit. Közlekednek például favázas villamosok, nosztalgiatrolik és HÉV-ek is. A március 15-én várható forgalomkorlátozásokról, lezárásokról a BKK honlapján, Facebook-oldalán található részletes tájékoztatás. Továbbá okostelefonos alkalmazásukon is folyamatosan frissítik a közösségi közlekedést érintő információkat - közölte Szűcs Panni.

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.