EU-török csúcs

Kormányszóvivő: mindenkinek érdeke a megegyezés

A kormányszóvivő szerint a tárgyalások minden résztvevőjének, így Magyarországnak is érdeke, hogy megegyezés szülessen Törökországgal, csak az nem mindegy, hogy milyen feltételekkel.

2016.03.08 08:22MTI

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában az előző napi rendkívüli brüsszeli migrációs csúcstalálkozóról azt mondta, azon olyan kérdésekről tárgyaltak, amelyek meghatározzák a következő generációk életét. Az egyeztetésen új javaslatok is előkerültek, Orbán Viktor miniszterelnök azonban élesen ellenzi azt az elképzelést, amely szerint Törökországból embereket kellene behozni Európába - tette hozzá.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy rengeteg tisztázatlan kérdése van a török-európai megállapodásnak, és sokat kell még dolgozni, hogy az olyan formát öltsön, ami mindenki számára elfogadható.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy különböző vélemények állnak szemben egymással: míg Szlovákia Magyarország pártján áll, addig Görögország álláspontja ellentétes.

Orbán Viktor azt mondta a csúcstalálkozót követően kedd hajnalban, hogy vége van annak az időnek, amikor ellenőrzés nélkül lehetett a nyugat-balkáni útvonalon közlekedni. Az uniós vezetők döntöttek: le kell zárni az embercsempész útvonalakat, ami azt jelenti, hogy a határokon is helyre kell állítani a rendet - fűzte hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.