Gyász

Elhunyt Szöllősi Mihály borász

Elhunyt Szöllősi Mihály borász, az Ászár-Neszmélyi borvidék egyik meghatározó termelője, 2009-ben borászata elnyerte az Év Pincészete, 2015-ben pedig ő nyerte el Év Bortermelője címet.

2016.03.07 14:30MTI

A 67 éves korában elhunyt borász Mezőtúron született. Növényvédelmi mérnökként vezette a Sárisápi Termelőszövetkezet szőlészet-borászat ágazatát. Saját bort először 37 évesen készített, majd 13 év múlva megvásárolta a neszmélyi Gróf Zichy Miklós által 1830-ban épített pincét, amelynek egy részét eredeti állapotában állította helyre.

Szöllősi Mihály volt a Tatai Hegyközség elnöke, a Zsigmond Király Borlovagrend nagymestere, tagja a Magyar Bor Akadémiának és a Neszmély-Tata borút elnökségének.

A tájékoztatás szerint integrátor pincészetként Szöllősiék a saját, mintegy harminc hektárnyi birtok kétszeres mennyiségén termeltetnek szőlőt, s így a felvásárláson keresztül megélhetést biztosítanak több tucat kistermelőnek.

A Szöllősi Pincészet 2012-ben 120 millió forintból épített palackozóüzemet és tárolópincét. Évente 2500 hektoliter bort állítanak elő, választékukban neszmélyi fehér borok szerepelnek. A termelt mennyiség 40 százalékát folyóborként értékesítik, palackban évente 130 000 tételt adnak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.