Jelöltek hiányában

Nem lesz időközi roma önkormányzati választás március 20-án Pest megyében

Jelöltek hiányában nem tartják meg Pest megyében az időközi roma területi nemzetiségi önkormányzati választást, amelyet március 20-ára írtak ki, legközelebb 2019-ben lehet választani.

2016.03.03 14:44MTI

Szép Tibor, a Pest megyei önkormányzat főjegyzője elmondta: a voksolás azért marad el, mert a listaállításra jogosult két szervezet - a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, valamint az MCF a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma - közül a Lungo Drom nem állított listát, az MCF listájának nyilvántartásba vételét pedig a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) február 22-én visszautasította, mivel a lista bejelentése a hivatkozott törvényes feltételnek nem felelt meg, "így tehát nincsenek jelöltek, akikre szavazni lehetne".

A főjegyző felidézte, a Pest Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat tavaly december 11-ei ülésén mondta ki feloszlatását.

Emlékeztetett arra: a megyei nemzetiségi önkormányzati képviselők időközi választásán csak azok a nemzetiségi szervezetek állíthatnak listát, amelyek a megelőző általános választáson arra jogosultak voltak, 2014-ben ez a Lungo Drom és az MCF volt.

A törvényben megjelölt határidő lejártáig, február 16-ig azonban a kettő közül csak az utóbbi szervezet nyújtott be listát a területi választási bizottsághoz (tvb), amely nyilvántartásba is vette azt - tette hozzá.

Szép Tibor az NVB határozatának előzményeiről elmondta, hogy az MCF listájának nyilvántartásba vétele ellen egy magánszemély nyújtott be fellebbezést, arra hivatkozva, hogy az MCF a lista február 16-ai bejelentésekor még nem volt jogerősen nyilvántartásba vett jelölőszervezet, ezért a lista bejelentésére nem volt jogosult. Az NVB megállapította: mivel az MCF február 16-án nyújtotta be a nyilvántartásba vételéhez szükséges nyomtatványt, a lista bejelentésekor még nem volt az időközi választásra nyilvántartásba vett jelölőszervezet, így a tvb a listát nem vehette volna nyilvántartásba.

A főjegyző kiemelte: a Nemzeti Választási Bizottság határozata alapján nem lehet megtartani a március 20-i választást, mivel nincsenek jelöltek.

A törvény értelmében legközelebb 2019-ben lehet területi nemzetiségi önkormányzati választást tartani, így Pest megyében addig nem működik területi roma önkormányzat - tette hozzá Szép Tibor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.