De Gaulle-konferencia

Trócsányi: erős tagállamok nélkül nincs erős Európai Unió

A gaullizmus nem lehet Európa hangja, de lehet fontos szólam a többszólamú műben: erős Franciaország nélkül nincs erős Európa, erős tagállamok nélkül nincs erős Európai Unió.

2016.03.03 12:17MTI
MTI/Koszticsák Szilárd

Trócsányi László igazságügyi miniszter a gaullizmusról rendezett csütörtöki budapesti konferencián arról beszélt, hogy az Európai Unió stabilitásához és jövőjéhez nélkülözhetetlenek bizonyos de Gaulle-i erények, az erő és a nagyság feltételezi a rugalmasságot és az alázatot.

Az európai népek nem lelkesedhetnek egy értékek, azaz lélek nélküli Európáért, másrészt csak olyan integrációban vehetnek rész, amelyben fennáll a megértés egymás speciális létérdekei iránt - mondta.

Trócsányi László kijelentette: az európai integrációhoz a tárgyalás művészetére és művészeire, valódi, elmélyült párbeszédre, ehhez pedig egymás megbecsülésére van szükség.

A miniszter szerint Charles de Gaulle azért lehet politikai példakép, mert erkölcsi példakép is volt. Hozzáfűzte: a de Gaulle-i példa közel áll nem egy mai európai vezetőhöz, aki erős nemzetállamokban gondolkodik. Ez is legitim nézet, még ha nem is az egyetlen - jegyezte meg.

Felidézte: a de Gaulle által megálmodott francia ötödik köztársaságban egy embernek van meghatározó szerepe, az ország pedig akkor lehet sikeres, ha van karizmatikus vezetője. Hozzátette: általános igény lenne de Gaulle-hoz hasonló jó karizmájú vezetőkre Európában és a világban. Azt mondta, hogy de Gaulle nem annyira az erős kéz, mint az erős demokratikus legitimáció híve volt, ennek forrását pedig a francia népben kereste és találta meg.

Kitért arra is, hogy de Gaulle nagy francia és nagy európai volt, mégsem szokták az európai integráció alapító atyáival együtt emlegetni, holott a világháború utáni Európa alapítója, sőt alapító atyja, ha az európai egységet nem elsősorban közjogi kérdésként kezeljük.

A miniszter felidézte: a tábornok már a második világháború idején mondta, hogy a háború után Nyugat-Európában valamilyen csoportosulást kell létrehozni, amelynek artériái a La Manche-csatorna, a Földközi-tenger és a Rajna lennének, a hidegháború idején pedig olyan Európa elkerülhetetlen eljövetelét álmodta meg, amely az Atlanti-óceántól az Urálig terjed. Víziójának talpköve azonban a függetlenség volt. Független, szuverén Franciaország, és "európai Európa", vagyis amely mentes nemcsak a szovjet, hanem az amerikai befolyástól is - jegyezte meg.

Hozzátette: de Gaulle egy európai államszövetség gondolatának ellenzője, de az európai államok szoros szövetségének meggyőződéses híve volt, aki a nemzetek Európájában hitt, az európai népek összhangjában, "koncertjében". De Gaulle "feltétlenül óhajtotta" a kontinentális Európa államainak szoros kormányközi együttműködését, ez magában foglalta a közös piacon túl a nyugat-európai országok politikai uniójának gondolatát is - fogalmazott.

A tábornok látta a meghasonlott, kettéosztott Európát is, és baráti jobbot nyújtott nemcsak a legyőzött Németországnak, hanem ez a kéz átnyúlt a falakon, a szögesdrótokon is. Úgy is mondhatnánk: katonai vezetőként, stratégaként számára Európa földrajzi térképe elsőbbséget élvezett annak politikai térképéhez képest - fogalmazott a miniszter. Trócsányi László szerint az az egyik, ma is érvényes tanulság, hogy "azokat az államokat, amelyek ma kopogtatnak az Európai Unió ajtaján, ne zárjuk ki".

Közölte, de Gaulle tábornok a háború utáni európai rend és európai egységtörekvések atyja volt, ennek az Európának az egyik alapköve a béke, a másik a demokrácia, az emberi jogok, a szabadság, a jogállam értékei, a harmadik Európa humanista öröksége, ami minden totalitárius ideológia és politika elvetését jelenti.

A gaullizmus nem lehet Európa hangja, de lehet fontos szólam a többszólamú műben. Erős Franciaország nélkül nincs erős Európa. Erős tagállamok nélkül nincs erős Európai Unió - mondta a miniszter.

Hozzátette: azt is látni kell, hogy de Gaulle ideje óta a világ jelentősen átalakult, Franciaország és egész Európa relatív demográfiai és gazdasági súlya csökken a világban, ezzel együtt Franciaország és Európa globális tényező maradhat, bizonyos feltételekkel. Ilyen feltételnek tartja például azt, hogy sikerüljön optimalizálni a közös hatáskörbe adott és a nemzeti hatáskörben tartott politikák mixtúráját - közölte.

Trócsányi László kifejtette: a nemzetállamnak nem az EU az egyetlen környezete, hanem a globalizált világ is, és még a legnagyobb európai hatalmak sem állhatnak helyt egymagukban.

Úgy fogalmazott: új világrend esélye tűnt fel 1989 után, de most szembe kell nézni az új, világméretű rendetlenség lehetőségével. A hidegháború a terror egyensúlyán alapult, ma a terror káoszt szül. Annak idején két-három erőközpont volt a világban, most ahány kalasnyikov, annyi erőközpont - mondta.

A miniszter szerint mindez az erős állam melletti érvként szolgálhat, a demokratikus legitimációjú intézményeknek vissza kell szerezniük a döntéshozatalt vagy legalább annak ellenőrzését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.