Közoktatás

Íme, a "lázadó" pedagógusok 12 pontja

A civil közoktatási platform 12 pontban fogalmazta meg elképzeléseit a közoktatás átalakításáról, a kezdeményezések között szerepel a tanulói terhek mérséklése, a kötelező testnevelésórák számának csökkentése, a kötelező erkölcstan- és hittanórák megszüntetése. A szerveződés március 10-ig várja a kormányzat reagálását.

2016.03.01 15:10MTI
Facebook CKP

Az intézkedéscsomagban megfogalmazták, hogy az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el, a változások nem érinthetik hátrányosan a tanulókat, mindenkinek joga van a tanultak alapján letenni az érettségit.

Kitértek arra is, hogy a középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel, biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére. Ne tegyék kötelezővé a szakközépiskolákban tanulóknak, hogy szakmai tárgyból emelt szintű érettségit tegyenek - írták.

Elvárják továbbá a tanulói terhek csökkentését, a diákok 16 óráig tartó, egységesen kötelező benntartózkodásának megszüntetését.

A kötelező testnevelési órák számát szerintük heti ötről heti háromra kell csökkenteni, egyúttal mindenki számára elérhető délutáni tömegsport-lehetőségeket kell szervezni és finanszírozni. Hozzátették, az állami fenntartású iskolákban az önálló kötelező tanóraként szervezett erkölcstan- és hittanórákat meg kell szüntetni, és igény esetén a délutáni idősávban kell választható keretek között biztosítani. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek - közölték.

Kezdeményezték, hogy a kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében. Elvárásaik között szerepel a tankönyvválasztás tényleges szabadsága, valamint a pedagógus-életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerének azonnali felfüggesztése.

A 12 pontban az is olvasható, hogy azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit, és szüntessék meg a létszámstopot, rögzítsék 22 órában a pedagógusok kötelező óraszámát.

A platform jelezte: ezen intézkedések hosszas előkészítést nem igényelnek, a hatásukat és a következményeiket tekintve azonban véleményük szerint életbevágó azok jelentősége. Remélik, hogy ennek felelősségét a kormány is érzékeli, ezért március 10-ig várják a reagálást az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) is eljuttatott szakmai anyaggal, egyben kinyilvánított tárgyalási szándékukkal kapcsolatban.

Közölték: a rendszerszintű átalakítás további hosszas folyamat, felelős tárgyalást igényel a társadalom, a szakma és a kormány részvételével. A civil közoktatási platform ennek az előkészítő anyagán már dolgozik - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.