Engedélyt adott az ENSZ

Az 1956-os események feltáratlan dokumentumait kezdik kutatni

Vannak még titkos, feltáratlan dokumentumai az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek, ezeket most elkezdik kutatni és hozzáférhetővé tenni.

2016.03.02 23:30MTI

Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott emlékévvel kapcsolatban, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról beszélt: több mint egy éve dolgoznak azon, hogy kutathatóvá váljanak az akták, amelyek létezéséről sokan nem tudnak, még a történészek közül sem.

A dokumentumokat több kategóriára lehet osztani - mondta. Egy részük valójában nem titkos, ez a csoport azonban annyira sok iratot tartalmaz, hogy átláthatatlan, ezért rendet kellene tenni közöttük. Vannak ugyanakkor bizalmas és szigorúan bizalmas akták is. A hét doboznyi, négyszáz dokumentumot magában foglaló irathalmaz kutatására nemrég adott engedélyt az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese, aki azt kéri, hogy tegyék rendbe az aktákat, és vizsgálják meg, miként lehetne digitalizálni és hozzáférhetővé tenni azokat.

Bogyay Katalin elmondta, hogy a dokumentumok egy részét mindenki számára elérhetővé teszik, bizonyos iratokat azonban csupán a történészek kutathatnak majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.