Kockásing

Oktatási jogok biztosa: fontos az oktatásban a bizalom, amit tönkre lehet tenni

Különleges jogsértő helyzetet teremtenek azok a pedagógusok, akik azt írják be a gyermekek ellenőrzőjébe, hogy ne vigyék őket hétfőn iskolába.

2016.02.28 20:30MTI

Aáry-Tamás Lajost a "Nem leszek suliban" elnevezésű kezdeményezésről kérdezték az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában. A Facebookon meghirdetett akció a pedagógusok iránti szolidaritás kifejezését szolgálja; a szervezők arra kérik a szülőket, hogy ne engedjék a gyermekeiket iskolába február 29-én, hétfőn.

Az oktatási jogok biztosa azt mondta, hogy egy ilyen megmozdulás két táborra oszthatja a gyermekeket, és rövid idő alatt tönkreteheti az iskolát jellemző bizalmi légkört. Pedig ez a bizalmi tőke "nagyobb, mint gondolnánk": a gyermekek a szüleik után a tanáraikban bíznak meg leginkább - tette hozzá.

Aáry-Tamás Lajos szerint különleges jogsértő helyzetet teremtenek azok a pedagógusok, akik azt írják be a gyermekek ellenőrzőjébe, hogy ne vigyék őket hétfőn iskolába, egy tanár ugyanis nem haragudhat egy diákra azért, mert a kötelességét teljesíti.

Az oktatási jogok biztosa azt mondta, hogy komoly problémák alakulhatnak ki a "Nem leszek suliban" kezdeményezéshez hasonló akciók hatására, ezért arra biztatta a szülőket, hogy probléma esetén inkább forduljanak hozzá. A www.oktbiztos.hu internetes oldalon minden elérhetőséget megtalálnak - emelte ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.