OGY

Megszűnhet a nem magyar kutyafajták tenyésztőinek hatósági felügyelete

A komondor, a puli, a pumi, a mudi, az erdélyi kopó, a kuvasz, a rövid szőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla és a magyar agár kivételével minden más ebfajta tenyésztésével kapcsolatos állami szabályozást megszüntetnének.

2016.02.24 09:57MTI

A földművelésügyi miniszter a bürokráciacsökkentésre hivatkozva törvénymódosító javaslatban kezdeményezi, hogy a jövőben csak kilenc magyar kutyafajta tenyésztői maradjanak hatósági felügyelet alatt, a többi ebfajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása pedig szűnjön meg.

Fazekas Sándor a parlament honlapjára felkerült előterjesztésében hangsúlyozza, az agrárgazdasági szempontból teljesen marginális ebtenyésztés területén jelenleg 55 elismert ebtenyésztő-szervezet van, ezek összesen 155 kutyafajtát tartanak fenn, ami indokolatlan terhelést jelent a tenyésztési hatóság mellett az államigazgatásnak és a tenyésztők többségének is.

A tárcavezető ezért a különösen védendő kilenc magyar ebfajta: a komondor, a puli, a pumi, a mudi, az erdélyi kopó, a kuvasz, a rövid szőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla és a magyar agár kivételével minden más ebfajta tenyésztésével kapcsolatos állami szabályozást megszüntetne.

A törvényjavaslat a megkülönböztethetőség érdekében bevezetné a magyar ebfajta fogalmát, ahova azon kutyafajtákat sorolnának, amelyek "Magyarország természetföldrajzi környezetében" alakultak ki, továbbá tartásuknak, használatuknak és tenyésztésüknek történelmi hagyománya van. A fajták pontos leírását rendelet tartalmazza majd.

Az ettől eltérő ebfajták tenyésztőinek törvényi elismertsége a jogszabály elfogadása után fél évvel szűnhet meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.