Ügyfél, kapu

Népszavazás: megszüntetné a "versenyfutást" az NVI-elnök

Lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához.

2016.02.23 18:26MTI

Pálffy Ilona kedden azt követően beszélt erről az MTI-nek, hogy délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, hogy a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelenők arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket.Az NVI elnöke emlékeztetett: a népszavazási törvény értelmében egy új kérdést nem lehet addig vizsgálni, amíg a témában elsőként benyújtott kérdés hitelesítése ügyében nem születik jogerős elutasítás.

"A párhuzamossági moratórium" miatt "versenyfutás" van a beadványozók között, hogy ki tudja előbb beadni a kérdését, mivel a jogszabály nem rögzíti, az új kérdés benyújtása pontosan mikortól lehetséges - fűzte hozzá.

Mint mondta, az NVI szeptember óta csak olyan beadványokat fogad be, amelyeket az épület portáján elhelyezett dátumbélyegzővel "érkeztetnek", de ahogyan a kedden történtek is mutatják, "ez még mindig nem elég".
elezte: a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium. Vagyis, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást megtartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás.

Jelenleg "mindenki a Kúria honlapját figyeli", hogy ott mikor jelenik meg a végzés a kérdés hitelesítésének elutasításáról, ezért már korábban javasolta az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Kúria döntésének nyilvánosságra hozatalát követő munkanapon, reggel 8 órától szűnne meg a kérdés "védettsége" - közölte.

Pálffy Ilona az MTI-nek elmondta: a kedden történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben - elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket - ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

Tömegjelenet az NVI Alkotmány utcai épületénél

MTI Balogh Zoltán

Két magánszemély népszavazási kérdését fogadta be a Nemzeti Választási Iroda a vasárnapi pihenőnap ügyében, így az MSZP továbbra sem tudta benyújtani a sajátját. A hivatalos tájékoztatás szerint a szocialista párt képviselője néhány másodperccel később érkezett. Az MSZP már többször megpróbálta benyújtani kérdését, ám minden alkalommal megelőzte valaki, a Kúria pedig egy adott témakörben egyszerre csak egyetlen beadványt vizsgálhat.

Az MSZP szerint a Fidesz a politikai terrorizmus eszközeivel akadályozta meg a népakarat érvényre juttatását a vasárnapi boltbezárás ügyében, és ehhez a Nemzeti Választási Iroda is asszisztál. Az LMP bejelentette: feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt. Álláspontja szerint életszerűtlen, hogy több ember reggel arra ébred, népszavazási kezdeményezést akar benyújtani. A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben.

A Fidesz elítéli a Nemzeti Választási Iroda budapesti székházánál történteket és a szocialisták botránykeltését. A kormánypárt közleménye szerint már sokadjára fordul elő, hogy a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni, pedig ennek feltételei általánosan ismertek és mindenki számára kötelezőek.

A kormány is népszavaz

Népszavazást kezdeményeztem // I have initiated a national ref...

Népszavazást kezdeményeztem // I have initiated a national referendum.

Közzétette: Orbán Viktor - 2016. február 24.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.