Konferencia

NGM: komoly tervek vannak a védelmi ipar megteremtésére

A kormány azt szeretné elérni, hogy a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is legyen fegyvergyártás, ami középtávon exportlehetőséget is jelent.

2016.02.23 18:17MTI

Komoly tervek vannak arra, hogy újra legyen védelmi ipar Magyarországon, ami állami beavatkozás nélkül elképzelhetetlen - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára az új iparstratégiát, az Irinyi tervet bemutatva kedden, Budapesten.

Lenner Áron Márk a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett, Business & Technology elnevezésű konferencián kifejtette: a globális és regionális biztonsági kockázatokat figyelembe véve kulcskérdéssé vált a honvédség és a rendvédelmi szervek fejlesztése, naprakész felszerelése, az importfüggőség csökkentése. A kormány azt szeretné elérni, hogy a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is legyen fegyvergyártás, ami középtávon exportlehetőséget is jelent.

Az iparstratégiát támogató forrásokról szólva kiemelte a versenypályázatokat. Ezek során az egyazon célra vonatkozó párhuzamos fejlesztések közül a legjobbnak ítélt projekt végső stádiumi fejlesztését, sorozatgyártását, piacra jutását valósítják meg. Ilyen még nem volt Magyarországon - jegyezte meg.

A helyettes államtitkár szerint gondot okoz a jelenlegi pályázati rendszerben, hogy teljesen elválik egymástól a fejlesztés, a kapacitásbővítés és a gyártás finanszírozása. Probléma, hogy a vállalkozásoknak esetenként olyan dolgok fejlesztésére kapnak pénzt, amit nem fognak gyártani, vagy olyan termékeket gyártanak, amit fejleszteni is kellett volna előtte - jelezte.

A hatékonyabb végső termékek létrehozása érdekében ezért komplex pályázatokat terveznek megvalósítani - szögezte le.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte: a monetáris politikai döntéseknek köszönhetően a költségvetés is könnyebb, fenntarthatóbb helyzetbe került. A jegybank alapkamat csökkentésének eredményeképp csökkentek a kamatkiadások mind a lakosság, mind az államháztartás területén, a költségvetés kamatkiadásai a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 százalékával csökkentek 2013-2015 között, azaz mozgástér keletkezett a költségvetésben - fejtette ki.

Piaci várakozások szerint 2017-re csaknem 1,5 százalékkal lesznek kisebbek a kamatkiadások - tette hozzá.

Virág Barnabás szerint folyamatos teher a bankrendszer számára, hogy magas a nem teljesítő hitelállomány a vállalati portfolión belül. Ezt várhatóan a jegybank által alapított eszközkezelő, a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. fogja feloldani úgy, hogy eszközvásárlásokon keresztül felgyorsítja a portfoliótisztítást, felvásárolva a kereskedelmi bankok rossz projekt- és kereskedelmi ingatlanhiteleit.

Kérdésre válaszolva elmondta: a következő lépés a lakossági szektor portfoliótisztításának felgyorsítása lehet, de hozzátette, hogy vannak adminisztratív korlátok a rendszerben, itt a kilakoltatási moratóriumot említette. Úgy vélte, közös megoldásra kell törekedni a bankrendszer, a kormány és a jegybank részvételével.

Az MNB ügyvezető igazgatója kitért arra, hogy az előrejelzések szerint 2017 végéig, 2018 elejéig maradhat az alacsony inflációs időszak, addigra érhető el a 3 százalékos inflációs cél. Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapok jelentős olajárcsökkenése miatt ez az időszak még jobban is kitolódhat.

A piaci várakozások is igazodtak a jegybank kommunikációjához, azt mutatják, hogy 2018 elejéig, 2018 közepéig maradhat az alacsony kamatszint a magyar gazdaságban - tette hozzá.

A Business & Technology háromnapos konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara és a Magyar Közgazdasági Társaság műegyetemi ifjúsági szervezete szervezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.