Checkpoint

Uniós projekteket ellenőriz az Emmi

A minisztériumnak látnia kell a benyújtott elszámolások mögötti valós teljesítést.

2016.02.20 21:30MTI

Tavaly mintegy 2500 európai uniós projekt záró helyszíni ellenőrzését folytatta le az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az idei év első heteiben több mint 400 fejlesztés helyszínén jártak az ellenőrök, emellett ebben az évben további 1600, a benyújtott záró elszámolásokhoz kapcsolódó záró helyszíni ellenőrzés és 400 utánkövetéses helyszíni ellenőrzés lefolytatása várható.

A tárca pénteki közleménye idézi Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt, aki elmondta: a záró elszámolások benyújtása utáni helyszíni ellenőrzések célja kettős. Egyrészt a minisztériumnak látnia kell a benyújtott elszámolások mögötti valós teljesítést, másrészt ki kell szűrnie az esetleges szabálytalanságokat, és a tapasztalatokat levonva terveznie, illetve végrehajtania a következő időszak humán fejlesztéseit.

Az államtitkár szerint fontos az uniós források ésszerű felhasználása, hiszen olyan meghatározó ágazatok érintettek, mint a köznevelés, az egészségügy, a felsőoktatás, szociális ellátás, a család- és ifjúságügy, a sport, a kultúra vagy az egyházügy.

A tárca a közleményben kiemelte, Köpeczi-Bócz Tamás kinevezését követően, az elmúlt több mint fél év alatt majdnem annyi ellenőrzést folytatott le az Emmi az uniós források felhasználásával kapcsolatosan, mint 2010 és 2015 között összesen.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (Tiop) kedvezményezettjeihez a 2007-2013-as programozási időszak kezdete óta összesen több mint 1855 milliárd forint kihelyezése történt meg. A kedvezményezettek által benyújtott számlák alapján mostanáig 1748 milliárd forint támogatás elszámolására került sor.

A tájékoztatás szerint a teljes lekötött összeg elszámolása érdekében még csaknem 200 projekt esetében szükséges a záró elszámolási csomag beérkezése.

Kizárólag a záró beszámolók beérkezése után folytathatóak le a záró helyszíni ellenőrzések, ahogyan az történt például az Országos Roma Önkormányzat "Híd a munka világába" elnevezésű projektje kapcsán is - emelte ki közleményében a minisztérium.

A záró beszámolók beérkezésével egyidejűleg ütemezetten történnek a kifizetések és tovább folynak a helyszíni ellenőrzések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.