Külpolitika

Lázár: a V4-ek szerint segítséget kell nyújtani a balkáni országoknak

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint a visegrádi négyek (V4) illegális bevándorlással kapcsolatos javaslata arról szól, hogy a balkáni országoknak segítséget kell nyújtani, nem lehet őket magukra hagyni, mert akkor káosz lesz.

2016.02.18 17:01MTI

Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón beszámolt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai moszkvai tárgyalásairól, amelyen az orosz fél kifejezetten érdeklődött az európai vitákról a migránskérdést illetően.

A miniszter azt mondta, ott is ismertették, hogy a V4-ek javaslata nem kizárólagos, hanem kiegészítő jellegű, ugyanis beláthatatlan következményekkel járna, ha a második védvonal a schengeni határoknál húzódna.

Hangsúlyozta, a V4-ek és Magyarország nem akar új törésvonalat Európában, számukra az európai egység fenntartása az alapvető érdek. Közölte, egy mesterséges szembeállítás történik, amikor a V4-ek álláspontját szembeállítják Angela Merkel német kancellár politikájával.

Lázár János jelezte, egyetértenek azzal, hogy Európa védvonalait, Görögországnál és Törökországnál kell megerősíteni, és elsősorban Törökországnak kell segíteni a helyzet konszolidálásában.

Elmondása szerint a német javaslat arról szól, hogy egy négytagú család munka nélkül 500 euróhoz juthat, de közben Afrikában van olyan ország, ahol egy euró a napi munkabér, míg Szíriában körülbelül ötven. Ez "a meghívó" a helyzet konszolidálását nem teszi könnyebbé - értékelt, hozzátéve: a cél, hogy mindenki a szülőföldjén kapjon támogatást.

A miniszter szerint ha ez az európai terv, német javaslat nem vagy csak részben valósul meg, akkor ki kell egészítenie egy második védelmi vonalnak. A V4-ek tiszteletben tartják azt, hogy a fő védelmi vonal Görögországnál legyen, de ha nem sikerül megállítani a bevándorlást a görög határnál, akkor a következő védelmi vonal ne Magyarország, Szlovénia, Ausztria és Olaszország határánál legyen, ne hagyják magára a Balkánt - fejtette ki.

Megerősítette: Magyarország és a V4-ek továbbra is elutasítják a kötelező betelepítési kvótát, arról szó sem lehet, hogy a választópolgárok akaratával ellentétesen az Európai Bizottság (EB) vagy akár Németország szétossza a bevándorlókat.

Lázár János megismételte: a kormány örömmel nyugtázta, hogy Oroszország megerősítette elkötelezettségét a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásában. Emlékeztetett arra, hogy 10 milliárd eurós hitelkeretet, a beruházás 80 százalékát biztosítja Oroszország Magyarországnak kifejezetten jó kamatok mellett.

A miniszter közölte, magyar fél célja a stabil együttműködés Oroszországgal, a felek elkötelezettek az együttműködés kiszélesítésében. Hozzátette: Magyarország egy olyan külpolitikai stratégiát követ, amely alapján mindenkivel tárgyalni szeretne Nyugaton és Keleten is.

Megerősítette azt a magyar álláspontot, hogy Európa és a világ ügyei Oroszország nélkül nem rendezhetőek.

Hozzátette: Európa versenyképessége, világgazdasági szerepének erősítése nehezen képzelhető el Oroszország nélkül. Ezért lett volna fontos Európának a Déli áramlat - folytatta - és ezért lehet fontos az Északi áramlat-vezeték.

A beruházással kapcsolatban azt mondta, a miniszterelnöktől arra kaptak utasítást, hogy Magyarország is maradéktalanul teljesítse az orosz féllel szembeni kötelezettségeit. Közölte, terveik szerint megindul a beruházás tendereztetése, illetve minél hamarabb szeretnék lezárni az EB-nél a folyamatban lévő ügyeket.

Kitér arra is, hogy a tárgyaláson szó volt arról, hogy 2019-ig a Magyarország földgázellátása biztosított.

Elmondta, a kétoldalú kapcsolatokban minden téren előrelépés történt, ezt mutatja a Richter gyógyszeripari vállalat teljesítménye, illetve egy új jármű-, gépipari együttműködés, valamint az oktatási kapcsolatok.

Lázár János elmondta, hogy az elmúlt öt évben minden évben találkozott Oroszország vezetője és a magyar miniszterelnök, ebbe a sorozatba illeszkedik a szerdai találkozó is.

A miniszter a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcsot azért tartja fontosnak, mert lehetőséget kínál arra, hogy a 2016-os bevándorlási krízis előtt lépéseket tegyen az EU. Az Európai Bizottság egy éve képtelen a problémát orvosolni - tette hozzá. Szerinte lassan az az ember benyomása, hogy az EB nem a megoldás, hanem a probléma a bevándorlási krízis kezelésében.

A miniszter azt is mondta, jelentős esély van arra, hogy nem tudják elkerülni a műszaki határzár felállítását a magyar-román határon. Ezt a megoldást a helyzet és a EB tehetetlensége kényszerítette ki - jegyezte meg. Emlékeztetett arra, a miniszterelnök arra utasította a belügyminisztert, hogy Csongrád megye teljes határszakaszán kezdjék meg a műszaki határzár előkészítését.

Beszámolt arról is, hogy az uniós csúcs témája lesz a britek javaslata is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében együttérzését fejezte ki a török népnek, kormánynak, az elhunytak hozzátartozóinak az ankarai merénylet miatt.

Lázár János azt mondta, a magyar kormány szerint a terror megengedhetetlen; ma már mindenhol Európában és Európa szélein is mindennapi fenyegetést jelent.

A politikus bírálta, hogy az osztrák baloldali pártok és a kancellár folyamatosan támadja a kormányt és csak üzenget, konkrét megkereséssel azonban nem élnek, holott a két ország a korrekt együttműködésben lenne érdekelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.