Ketten lettek rosszul a gyárban

Pénzbüntetésre ítélték a gyógyszergyári nitrogénmérgezés felelőseit

2013. január 18-án rosszul lett és nitrogénmérgezés miatt kórházba került a debreceni TEVA gyógyszergyárban két külső karbantartó.

2016.02.17 16:49MTI

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében bűnösnek mondott ki a Debreceni Járásbíróság szerdán négy vádlottat, akit felelősnek talált azért, hogy két munkás nitrogénmérgezés miatt rosszul lett egy tartály karbantartása közben egy debreceni gyógyszergyárban. Három férfi 330 ezertől 600 ezer forintig terjedő pénzbüntetést kapott, a negyediket a bíróság két évre próbára bocsátotta.

Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője az MTI-nek elmondta: a bíróság osztotta a vádhatóság véleményét, hogy a veszélyhelyzet a vádlottak mulasztására vezethető vissza.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész az ítéletet tudomásul vette, három vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért, a 600 ezer forintra büntetett férfi és védője fellebbezett.

Az ügy előzménye: 2013. január 18-án rosszul lett és nitrogénmérgezés miatt kórházba került a debreceni TEVA gyógyszergyárban két külső karbantartó. Egyikük leereszkedett egy tartályba, rosszul lett, ezért utána ment a társa, de ő is rosszul lett, tűzoltók emelték ki őket. Az egyik - 55 éves - férfit újra kellett éleszteni, 30 éves társa könnyű sérülést szenvedett.

A bíróság megállapította, hogy a feladat biztonságos elvégzéséhez nem voltak meg az előírt felszerelések, pedig a gyógyszergyárral kötött megállapodás szerint a cégnek kellett volna biztosítania a munkavédelmi eszközöket és berendezéseket. A vádlottak tudtak erről, mégis elrendelték, illetve védőeszközök nélkül megkezdték a munkát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.