Eltérés

ORÖ - A megbízott elnök kivizsgáltatná az előző vezetőség gazdálkodását

És megteszik a szükséges jogi és pénzügyi intézkedéseket.

2016.02.16 20:33MTI
MTI Fotó: Marjai János

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) közgyűlése szakmai bizottságot hoz létre a Hegedüs István (Lungo Drom) lemondott elnök és Buri Edina felmentett hivatalvezető irányítása alatti időszak önkormányzati döntéseinek, gazdálkodásának és pénzügyi folyamatainak vizsgálatára - közölte Lakatos István (Lungo Drom), a szervezet újonnan megbízott elnöke kedden az MTI-vel.

A bizottság megállapításainak függvényében megteszik a szükséges jogi és pénzügyi intézkedéseket - tette hozzá.

Az ORÖ elnöksége üdvözli az elnök lemondását - emelte ki a megbízott elnök. Azt írta: Hegedüs István az önkormányzati gazdálkodásban olyan, költségvetési előirányzattal és pénzügyi fedezettel nem rendelkező, jelentős összegű kötelezettségeket vállalt és kifizetéseket teljesített, amivel az önkormányzatot fizetésképtelenségbe sodorta, a projektek lezárását pedig ellehetetlenítette. Az önkormányzat működéséhez és a projektek befejezéséhez biztosított állami támogatásokat "saját közeli hozzátartozóinak és klientúrájának pénzelésére használta fel" - fogalmazott Lakatos István.

Mindemellett szerinte elődjének "tényszerűen bizonyítható felelőssége van" a romák munkaerő-piaci integrációját célul kitűző foglalkoztatási szövetkezet elindulásának megakadályozásában.

Hegedüs István az önkormányzatban korábban folyó szakmai munkát leállította, az ORÖ-t "saját hatalmi törekvéseinek színterévé tette, munkavégzés helyett botránypolitizálásba kezdett" - fogalmazott Lakatos István. Közleménye szerint az ORÖ elnöksége azt szeretné, hogy "a nemzetiségi önkormányzat körüli botránykeltés befejeződjön és a szakmai munka elkezdődhessen".

Hegedüs István lemondó nyilatkozata a romnet.hu oldalon kedden jelent meg. Ebben azt írta, hogy az ORÖ a személyes politikai harcok martalékává vált, és "ezért egyetlen ember, a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán Viktor kormányfő megbízottja, Farkas Flórián a felelős. A miniszterelnöki biztos a felelős azért az anyagi és erkölcsi károkozásért, a bűncselekménygyanúkkal járó szégyenbélyegért is, amelyek beárnyékolják az önkormányzat tevékenységét" - fogalmazott. Keddi budapesti sajtótájékoztatóján pedig közölte: kijelölte Lakatos István elnökhelyettest az elnöki tisztség ideiglenes ellátására.

Buri Edina, akit az ORÖ január 18-ai, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből, azt közölte: hétfőn közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya. Ennek elsődleges oka az az információ, hogy az ORÖ első negyedéves normatív támogatását azért nem utalták át, mert a szervezet hivatalvezetői tisztségének ellátásával kapcsolatban jogvita áll fenn - mondta, hozzátéve, hogy nem akar az ORÖ működésének az útjában állni. Megjegyezte, ettől függetlenül továbbra is jogsértőnek tartja a felmentéséről hozott döntést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.