Oktatás

Palkovics: 18 százalékos béremelést jelentene a pedagógusok 25 pontjából három

A kötelező óraszámok csökkentése, az órakedvezmény visszaállítása és a minőségi munkavégzésért járó pótlék is ott van a sztrájkbizottság kérvényében.

2016.02.16 15:31MTI

A pedagógusok sztrájkbizottsága által megfogalmazott 25 pontból három - a kötelező óraszámok csökkentése, az órakedvezmény visszaállítása és a minőségi munkavégzésért járó pótlék - összesen mintegy 18 százalékos bérnövekményt jelentene - mondta az oktatási államtitkár kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Palkovics László hozzátette, hogy erről a 18 százalékról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Kifejtette: ha a jelenlegi 26 helyett 22 óra lenne a kötelező óraszám, akkor a különbözetet, a négy órát ki kellene fizetni, ami 15 százalékos bérnövekményt jelentene. A minőségi munkavégzésért járó keresetkiegészítő pótlék további 2,5 százalékot tenne ki. Ehhez jönnének a különböző, például osztályfőnöki pótlékból adódó összegek.

Palkovics László kitért a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérére is, amelynek ügye, elmondása szerint, szerepel a kerekasztal témái között.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt hangoztatta, hogy jelentősen nőttek a köznevelésre fordított források az elmúlt években.

2012-től mintegy 230 milliárd forint többletforrást biztosított a költségvetés a pedagógusbérek emelésére. 2010 előtt GDP-arányosan és nominálisan is csökkent a köznevelésre fordított források aránya. A jelenlegi kormány 2012-ről 2013-ra 32 milliárddal, 2013-ról 2014-re 120 milliárddal, 2014-ről 2015-re 34 milliárddal fordított többet a pedagógusbérekre, és ez folytatódik, erre az évre is 34 milliárd plusz áll rendelkezésre - közölte.

Rétvári Bence konkrét példákat említve rámutatott: egy gyakornok besorolású, főiskolai végzettségű tanár 2011-ben 122 ezer forintot keresett, ami 2015-re 171 ezerre nőtt. Három-öt éves gyakorlattal bíró, egyetemi végzettségű pedagógus 2011-ben 135 975 forinttal számolhatott, ami 2015-re 227 035 forintra emelkedett. Egy már 18-20 év gyakorlattal rendelkező, egyetemi végzettségű pedagógus 2011-ben 172 882 forinttal, 2015-ben 283 794 forinttal számolhatott.

Az államtitkár kiemelte: a kormánynak feltett szándéka volt, hogy először a pedagógusok számára vezeti be az életpályát, az ő munkájukat szerette volna megbecsülni. Ezért fordították a fenti összegeket a pedagógusok bérének emelésére.

Az esetleges pedagógussztrájkról azt mondta, folyamatosan tárgyalnak a Pedagógusok Szakszervezetével, de az érdekképviselet eddig nem jelezte ezt a szándékot hivatalosan.

Rétvári Bence hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a PSZ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a pedagógus kar a fentieken túlmenő bérkövetelésekkel is előállt, például azt követelték, hogy ne csak szeptemberben legyen béremelés, hanem a minimálbér emeléséhez kapcsolódva már januárban is.

A pedagógus kar nyolcszázalékos többlettel számolna ez esetben - jegyezte meg. Kitért a tankönyvekre vonatkozó követelésekre is, amellyel csak a tavalyi évet nézve 15 milliárdot "húznának ki a családok és az állam zsebéből".

Ennyivel olcsóbbak az új rendszerben a tankönyvek - jelezte.

Palkovics László kérdésre válaszolva azt mondta, ha meghívják őket a civil közoktatási platformra, akkor megfontolják, elmenjenek-e. Jelezte: a köznevelési kerekasztal kedden tartja következő ülését, ezen az alternatív kerekasztal delegáltját is szívesen látják.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.