Csak más felfogásban

Kovács Zoltán: a V4-ek hitet tettek a közös európai fellépés mellett

A visegrádi négyek országainak vezetői prágai találkozójukon egyértelműen hitet tettek a migráció elleni közös európai fellépés mellett, ám más felfogásban, mint a német, vagy a holland kormányok.

2016.02.16 07:58MTI

A visegrádi csoport megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott tanácskozáson deklarálták a külső határok védelmének szükségességét és az unió további bővítésének szükségét, Szerbia és Macedónia felvételével - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Állásfoglalásuk szerint Bulgária bizonyított a határvédelem terén, ezért támogatják az ország schengeni csatlakozását - tette hozzá.

A politikus elmondta, a kormánynak az az álláspontja, hogy ha nem sikerül Görögországban megvédeni Európa határát, akkor egy újabb kerítés felhúzása szükséges Bulgária és Macedónia között.

Kovács Zoltán kitért Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti felszólalására, miszerint a migránsválság kezelésének brüsszeli politikája megbukott. Ennek alternatívája a külső határok védelme és a fellépés a kötelező betelepítési kvóta ellen - tette hozzá.

Ezért arra szólítják fel az ellenzéki pártokat, hogy támogassák ezt a törekvést - mondta.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy német lapok Orbán Viktort egyrészt azzal vádolják, hogy az általa gerjesztett humanitárius válság késztette cselekvésre Angela Merkel kancellárt, másrészt Orbán Viktor vált mára a kancellár legerősebb ellenfelévé, a politikus azt mondta: minden olyan törekvés, ami az ügyet két ember vitájára szűkíti, bukásra van ítélve.

Másrészt nehezen veszik tudomásul Németországban, hogy eltérő álláspont is létezik az ország megvédésére - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.