Illegális bevándorlás

Lázár: fokozódik a nyomás Magyarországon

A miniszter hangsúlyozta: szembe kell szállni Brüsszellel a "kényszerletelepedési kvóta" miatt, de arra is számítani kell, hogy a következő évtizedben sem javul a kontinens biztonsági helyzete az illegális bevándorlás miatt.

2016.02.11 16:39MTI

Idén fokozódni fog a Magyarországra nehezedő nyomás az illegális bevándorlással kapcsolatban - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János hangsúlyozta: szembe kell szállni Brüsszellel a "kényszerletelepedési kvóta" miatt, de arra is számítani kell, hogy a következő évtizedben sem javul a kontinens biztonsági helyzete az illegális bevándorlás miatt.

A miniszter azt mondta, tavasszal újra kezdődhet az országra nehezedő bevándorlási nyomás, ezért fel kell készülni egy újabb biztonsági határzár létesítésére, Románia felé.

Magyarország folyamatosan konzultál a szövetséges szomszédos országokkal, köztük Romániával is, ahogy Törökországgal is folyamatosan tárgyalnia kell az uniónak - hangsúlyozta.

A helyzetet a Fidesz elnöksége is megvitatja pénteken - jelezte.

Lázár János felhívta a figyelmet Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozatára, amely szerint akár meg is nyithatják országuk határát Európa felé a menekültek előtt. A török elnök arról is beszélt, hogy hamarosan újabb 600 ezer szíriai menekült érkezhet országukba - ismertette Lázár János.

Hozzátette: a német kormány és Törökország közötti tárgyalások arról zajlanak, hogyan kerülhetnek a bevándorlók az unióba, és az EU kényszer alá akarja helyezni a tagállamokat a szétosztásukkal kapcsolatban. A kormány ezért arra számít - hangsúlyozta -, hogy emiatt szembe kell szállni Brüsszellel.

Úgy folytatta: Magyarország határára is újabb nyomás nehezedik, ezért a felállított határzárat jogilag is meg kell védeni. Esély sincs arra, hogy 2016-ban enyhüljön az Európára nehezedő bevándorlási krízis - jelentette ki. Úgy ítélte meg: a határon tavaly tapasztalt "jelenetekhez" hasonlókra idén is számítani kell.

Megismételte: azért tartja szükségesnek a parlamenti pártok összefogását a szükséges jogszabályok megalkotásához, mert csak a honvédség és a rendőrség együttesen képes megóvni az ország biztonságát.

A Fidesz elnöksége pénteki ülésén mérlegeli, hogy tartsanak-e nemzeti konzultációt a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatban - ismertette Lázár János egy kérdésre. Fontos, hogy az ellenzéki pártokat azzal is biztassák az alaptörvény-módosítás támogatására, hogy a társadalom elmondja arról a véleményét - tette hozzá.

Tudomásul kellene vennie az ellenzéknek, hogy nemcsak rövid távú pártpolitikai érdekek vannak, és azzal, hogy betartanak a Fidesznek, az országnak ártanak - hangoztatta.

Ő maga mindenképpen támogatna valamilyen konzultációt vagy népszavazást - mondta.

Kérdésre válaszolva azon véleményének is hangot adott, hogy Németország az elmúlt tíz évben nem követett el annál nagyobb hibát, mint hogy német nyomásra át kellett Európán engedni 170 ezer embert regisztráció és kontroll nélkül. Ez volt a legsúlyosabb biztonsági hiba, amit az elmúlt tíz évben elkövettek Közép-Európában - szögezte le.

Elmondta azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt felszólal a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén, azután utazik el a visegrádi négyek prágai találkozójára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.