Illegális bevándorlás

KKM: Görögországnak be kell tartania a schengeni előírásokat

Magyarország azt várja Görögországtól, hogy tartsa be a schengeni előírásokat, védje meg a schengeni zóna külső határát, hiszen ez nem szabadon választott gyakorlat, hanem közösen elfogadott európai előírás.

2016.02.11 10:48MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra reagált, hogy Nikosz Kszidakisz európai ügyekért felelős görög külügyminiszter-helyettes a Népszabadságnak adott interjújában úgy nyilatkozott: "szomorúsággal és csalódottsággal tölti el Görögországot, hogy a menekültválság kapcsán a magyar kormány részéről milyen vádak hangoznak el Athénnal szemben". A magyar kormány azt állítja, hogy nincs menekültproblémája, de miért akarják másoknak megmondani, mit tegyenek? Mi sosem bíráltuk a magyar kormány, a magyar miniszterelnök politikáját - fogalmazott a görög politikus.

A KKM mindezzel kapcsolatban kifejtette: azzal, hogy Görögország nem felel meg a nemzetközi szabályoknak, védtelenné teszi Európát. Ha Görögország nem tudja megvédeni a külső határt, akkor fogadja el a nemzetközi segítséget. De ez a segítség "nem néhány bürokratát jelent", hanem többezres európai határvédelmi egységet - írták. Hozzátették: Magyarország részt venne egy ilyen egység felállításában.

A tárca arra is kitért, hogy az illegális bevándorlókat "nem Európába kell meghívnunk, hanem a Szíriával szomszédos területeken kell nekik segítenünk", hogy emberhez méltó körülmények között élhessenek, és a háború lezárása után visszatérhessenek a hazájukba. Ezért a magyar álláspont szerint az Európai Uniónak részt kell vennie a menekülttáborok finanszírozásában - áll a KKM közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.