Köznevelés

Palkovics: az ügyintézést vissza kell adni az iskoláknak

Az oktatási államtitkár szerint a döntéseknek is közelebb kell kerülniük az intézményekhez.

2016.02.10 20:06MTI
MTI Soós Lajos

Palkovics László, az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán este azt mondta: a 2013-as állami fenntartás előtt sok helyen nem tudták fenntartani az intézményeiket. A kisebb, vidéki iskolák az új rendszer nyertesei, de valóban vannak, akik nehezebb helyzetbe kerültek - jegyezte meg.

Ugyanakkor egy nagyon-nagy rendszerről van szó, 120 ezer alkalmazottal - mutatott rá az államtitkár, kiemelve: a jövőben azt szeretnék, hogy azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az iskolák elvárnak, valóban kapják meg és olyan színvonalon, ahogy szeretnék. A döntéseknek is közelebb kell kerülniük az intézményekhez, és az ügyintézést vissza kell adni az iskoláknak - mondta, hozzátéve: az is felmerült, hogy a mostani tankerületeket az adott megyékhez rendeljék.

Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök elképzelései világosak, beszéltek is erről, ugyanakkor ahogy a felsőoktatás területén, elég nagy autonómiával rendelkezik itt is.

Az interjúban azt is elmondta, hogy a tantervek felülvizsgálatát fél évvel előre hozták, és nem kizárt, hogy jövő tanévre már megújulnak a tantervek. Átnézné emellett az átmeneteket az egyes oktatási szinteknél és meghatározna készség-, kompetenciaszinteket is - közölte és utalt a felsőoktatásban bevezetett kompetenciamérésre.

Az államtitkár úgy látja, a tanár elsődleges dolga a tanítás, és ezért az a cél, ne kötelezzék felesleges adminisztrációra.

Kitért arra is, hogy jelenleg 900 olyan vállalkozás van, amelyik pedagógus-továbbképzéssel foglalkozik, és ebből ma csak kismértékben részesülnek az egyetemek. Miért nem csinálják ott? - tette fel a kérdést. Palkovics László - aki hozzányúlna a pedagógusképzés tartalmához is - szerint az fontos, hogy az egyetemek legalább olyan helyzetben legyenek, mint ezek a cégek.

Megjegyezte: ha üzleti megfontolások és nem a minőség javítása célozta a jelenlegi helyzetet, akkor nem biztos, hogy ez jó. Szerinte az egyetemeknek is be kellene szállniuk a továbbképzésbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.