Közlemény

Elbocsátották a gyereket jeges vízbe lökő állatkerti dolgozót

A közönség joggal várhatja el az Állatkerttől, hogy ott egyetlen látogatót se érjen semmilyen atrocitás. A jégdarabokat dobáló kamaszt vízbe lökő dolgozó munkaviszonyát megszüntette az intézmény, s az incidens miatt ismételten bocsánatot kért a sértett családjától.

2016.02.09 14:27ma.hu

Lezárult a vízbe lökött látogatóval kapcsolatos vizsgálat, az Állatkert megszüntette az ügyben érintett dolgozó munkaviszonyát - írja a Fővárosi Állat- És Növénykert közleményében.

Február 2-án a Fővárosi Állat- és Növénykert információs telefonvonalán látogatói panasz érkezett. A panasz szerint a bejelentő gyermeke, egy kamaszkorú fiú a nap folyamán egy tanulmányi csoporttal az Állatkertben járt, s e látogatás során az intézmény egyik munkatársa a Pálmaház mögötti vízmedencébe lökte őt.
A beérkezett panaszt a közönségszolgálati munkatárs rögzítette, s ennek nyomán a kert panaszkezelési gyakorlatának megfelelően megkezdődött az ügy kivizsgálása.

Természetesen minden más panaszt is kivizsgál az intézmény, itt azonban az eset súlyossága különösen indokolta az alapos vizsgálatot, hiszen az Állatkert álláspontja szerint a látogatók joggal várhatják el az intézménytől, hogy senkit ne érjen meg nem engedhető atrocitás.

A vizsgálat egyértelműen megállapította a panasz megalapozottságát. Ugyancsak megállapításra került az ügyben érintett dolgozó felelőssége is, hiszen nem a munkaköri leírásának, nem az intézkedésre vonatkozó szabályoknak, illetve nem az Állatkert által fontosnak tartott elveknek megfelelően járt el.

Tette megítélésekor enyhítő körülményként mérlegelték, hogy a szóban forgó munkatárs 18 éve az intézmény dolgozója, hogy munkájára mindeddig nem volt panasz, illetve, hogy az esemény előzménye az volt, hogy az intézmény látogatási szabályzatát nem tartották be.

Súlyosbító körülményként kellett azonban figyelembe venni, hogy a vízbe került sértettnek nem ajánlott fel segítséget, szárítkozási lehetőséget, hogy „nevelő szándékot” tulajdonított tettének, illetve, hogy az esetről nem értesítette haladéktalanul a feletteseit, így arról csak a szülők panasza után szereztek tudomást.

A vizsgálat eredménye alapján a Fővárosi Állat- és Növénykert a következő intézkedéseket hozta:

1. Az intézmény a sértett és családja elnézését kéri a hibásan eljáró munkatárs cselekedete miatt.
2. Mivel a dolgozó olyan magatartást tanúsított, amely a közalkalmazotti jogviszony fenntartását lehetetlenné teszi, a munkáltatói jogok gyakorlója a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezései szerint eljárva a mai nappal megszüntette az érintett munkatárs munkaviszonyát.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az eset kapcsán mindenkit arra bíztat, hogy ha állatkerti látogatása során valamilyen panasza merül fel, azt haladéktalanul, még a látogatás befejezése előtt jelezze az információnál, vagy a kert vezető munkatársainál, illetőleg tegyen bejegyzést a főbejáratnál található panaszkönyvbe.

Az intézménynek az a célja, hogy minden látogatója jól érezze magát, hogy látogatása után kellemes élményekkel gazdagodva térjen haza, s hogy lehetőleg senkinek se legyen oka panaszra.

Ugyanakkor az Állatkert arra is felhívja a figyelmet, hogy a Látogatási szabályzat a közönség biztonsága, illetve a kertben bemutatott állatok és növények védelme érdekében íródott, ezért annak betartását kéri a közönségtől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.