Waffen

A székesfehérvári önkormányzat és az egyházmegye is elhatárolódik a Kitörés Napjától

A Székesfehérvári Egyházmegye kedden határozottan cáfolta, hogy bármiféle szerepe lett volna a múlt szombati székesfehérvári szélsőjobboldali felvonulásban. Az önkormányzat is elhatárolódik minden szélsőséges és gyűlöletkeltő rendezvénytől.

2016.02.09 12:56MTI

A katolikus egyházmegye kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében megdöbbenésének adott hangot amiatt az állítás miatt, miszerint a székesfehérvári (szélsőjobboldali) felvonulásban "a katolikus egyház is szerepet vállalt". Közölték, hogy ez az állítás nem felel meg a valóságnak.

Hozzátették, az sem felel meg a valóságnak, hogy a székesfehérvári bazilikában szombat este hat órakor bemutatott szentmise a rendezvény része lett volna. A plébánia rendjébe illeszkedő misén sem demonstráció, sem a liturgia megszokott rendjétől eltérő felszólalás nem volt, a katolikus egyháznak pedig joga és kötelessége a liturgikus szabályoknak és előírásoknak megfelelően minden elhunytért, az elhunyt hősökért is szentmisét felajánlani, az örök üdvösség elnyerése reményében - írták.

Visszautasítottak minden olyan törekvést, amely a katolikus egyház, valamint Székesfehérvár hívő és jó szándékú polgárai ellen irányul.

A székesfehérvári önkormányzat kommunikációs központjának közleménye szerint Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a közgyűlés pénteki ülésére előterjesztéssel él, amelyben hivatalosan is visszautasítja a város, hogy szélsőséges és gyűlöletkeltő rendezvények helyszíne legyen. Hozzátették: a szombati rendezvény a gyülekezési jog hatálya alá tartozott, abban az önkormányzatnak nem volt hatásköre, a szervezőknek a rendőrség felé volt bejelentési kötelezettségük.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár nevében tiltakozott az ellen, hogy a szélsőjobb Budapestről "importálja a feszültséget" és a konfliktust Székesfehérvárra egy olyan történelmi eseményre hivatkozva, amelynek semmi köze a városhoz.

Székesfehérvár vezetése határozottan arra kéri az illetékes állami és igazságszolgáltatási szerveket, hogy - természetesen a jogállami keretek betartása mellett - a jövőben akadályozzák meg az ilyen gyűlöletkeltő rendezvények megvalósulását Székesfehérváron - írták.

Hétfőn az MSZP feljelentést tett a "Székesfehérváron csoportosan elkövetett bűncselekmény kapcsán". Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke szerint a Szálasit, Hitlert, a hungarista mozgalmat és a Waffen SS-t éltető felvonulás megzavarta a város nyugalmát, és több bűncselekmény elkövetésének gyanúját is felvetette.

A Demokratikus Koalíció székesfehérvári szervezete hétfői nyilatkozatában mélyen elítélte "azt a gyalázatot", amelynek Székesfehérvár otthont adott. Emlékeztették a kormányt, hogy az 1947-es párizsi békeszerződés értelmében kötelességük az ilyen rendezvények megakadályozása. Közölték, hogy a rendezvényen tiltott önkényuralmi jelképet viseltek, amely miatt a DK jogi eljárást kezdeményezett.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt ügyvivője szintén feljelentést tett a neonáci szervezetek február 6-i székesfehérvári rendezvénye miatt. A Liberálisok annak a paragrafusnak az alkalmazását kérik, amelyet a Fidesz épített be a Btk.-ba az ,"egyenruhás bűnözés" megakadályozására. A párt írta hétfőn közleményben azt, hogy "a székesfehérvári felvonulásban a katolikus egyház is szerepet vállalt".

A szombati, úgynevezett kitörés napi megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a fehérvári rendezvényen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.