Balog bejelentette

Palkovics László oktatási államtitkárként dolgozik tovább

Palkovics László felsőoktatási államtitkár ezentúl oktatási államtitkár lesz, elődje, Czunyiné Bertalan Judit pedig a digitális tartalomfejlesztésért felel kormánybiztosként.

2016.02.06 12:10MTI
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az élesváltást Balog Zoltán jelentette be szombaton Budapesten. Az emberi erőforrások minisztere jelezte: a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd.

A miniszter kérdésre válaszolva azt mondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon. Szintén kérdésre felelve közölte: a saját pozícióját nem érzi veszélyben.

A miniszter kifejtette: a 2012-ben a köznevelés megújítása területén elindított folyamat első szakasza lezárult; elkészült az új nemzeti alaptanterv és fontos eredmény az életpálya is. Az idei évet beszámítva három év alatt 234 milliárd forinttal több jut a tanárok bérezésére, mint korábban. Lezárult az a fejlesztési időszak, amely alatt 500 intézmény újult meg 120 milliárdból. A következő fejlesztési időszakban nagyrészt uniós és magyar forrásokból 210 milliárd érkezik a területre - említette meg.

Kitért arra is, hogy 198 tankerületben tartottak köznevelési konzultációkat és 2207 iskolával egyeztettek, számos javaslat és kritika fogalmazódott meg, ezeket megvizsgálják. A legfontosabb kérdések között a gyermekek terhelését, a tudásanyag mennyiségét, az intézményfenntartásban a pedagógusok által megnevezett szervezeti problémákat, a pedagógusok munkaterhelését és minősítését említette. Ezekről a köznevelési kerekasztalon a megfelelő konkrétsággal tárgyalni fognak - fogalmazott.

Kerek lesz az asztal

A kerekasztalra meghívást kapott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

A pedagógusképzés komoly átalakítása már elindult, egyre hangsúlyosabb a gyakorlati képzés - mondta a miniszter. Szeretnének olyan megoldást találni, hogy továbbképzés ingyenes vagy rendkívül kedvezményes lehessen.

Balog Zoltán jelezte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak - mondta -, várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra.

Hangsúlyozta: az állami fenntartást megtartják, a kormányfőtől szabad kezet kaptak Palkovics Lászlóval annak meghatározásában, mi az, amit javíthatónak tartanak. A minősítés is marad, de azt elismerte, hogy a bürokratikus terhek túlzóak lettek.

Okosportált indíttat

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Czunyiné Bertalan Judit, aki február 15-étől tölti majd be a kormánybiztosi tisztséget, azt mondta: igazuk van azoknak, akik szerint a 21. században nem lehet 19. századi módszerekkel, eszközökkel a megsokszorozódó információmennyiséget átadni a gyerekeknek. Ezen a területen sokat haladtak előre az elmúlt másfél évben. Felidézte az otthoni tanulásban is segítséget nyújtó Okosportál decemberi elindítását, majd jelezte: a tartalom, a tananyag fejlesztése a versenyképes tudás érdekében fontos feladat lesz a jövőben is.

Palkovics László azt mondta: a felsőoktatás területén a kerekasztal sikeresen működik, a köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülésén minden résztvevő véleményére kíváncsiak. Szükséges lesz munkacsoportok létrehozására is - tette hozzá.

Kitért a pedagógusképzés átalakítására és a felsőoktatási intézmények nagyobb szerepvállalására a köznevelés területén. Fontos, hogy a gyerekeket jobb, versenyképesebb tudással lehessen felvértezni - fogalmazott.

MSZP: Balog Zoltánnak kell távoznia

Az MSZP szerint Czunyiné Bertalan Judit távozása törvényszerű, de a közoktatás mai helyzetének kialakulásáért az öt éve miniszteri posztban lévő Balog Zoltánt terheli a felelősség, ezért távoznia kell.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a közoktatási államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.

A szocialista politikus szerint amíg Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, addig az "oktatásban semmi nincs megoldva".

"A helyzet rendezésének igazi gátja ma Balog Zoltán, a pedagógusok, szülők és diákok az ő keze munkája ellen tiltakoznak, és Balog Zoltán az, aki körömszakadtáig ragaszkodik bukott kísérletéhez, a Klikhez, az egész működésképtelen és torz rendszerhez" - fogalmazott Tóbiás József, hozzátéve, Czunyiné Bertalan Judit távozásával nem történik semmi érdemi változás.

DK: Czunyiné távozása "bútorcsere a kuplerájban"

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az "Orbán-kormány oktatáspolitikájának egyértelmű bukása elhozta az első vezéráldozatot is", Czunyiné Bertalan Judit távozása a köznevelésért felelős államtitkári posztról ugyanakkor csak "bútorcsere a kuplerájban".

Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke szombaton, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább és átveszi a közoktatásért felelős feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.

A DK politikusa hangsúlyozta, "mindenki tudja, hogy a közoktatás tönkretételéért nem egy államtitkár a hibás", hanem "az a miniszterelnök, aki mindig mindent jobban tud mindenkinél, és képes a legkárosabb döntéseket is végigvinni a teljes szakma tiltakozása ellenére is". "A fideszes kevesek tetszőlegesen cserélgethetőek Orbán sakktábláján, ez azonban csak a változás díszletére elég az elárult sokaknak szánt színjátékban" - fogalmazott Niedermüller Péter, aki szerint az Orbán-kormány elárulta a fiatalokat az oktatás tönkretételével, "ezért pedig nem holmi államtitkárok, hanem Orbán Viktor a felelős".

Az ellenzéki párt vezetője kiemelte továbbá, hogy a DK "meg fogja szüntetni a Kliket, vissza fogja adni az iskolák önállóságát és a szabad tankönyvválasztást, tehermentesíteni fogja a tanárokat és diákokat, továbbá fokozatosan emelni fogja a tanárok bérét".

PM: az oktatásért felelős miniszternek és a kormányfőnek kellene lemondania

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a Fidesz oktatáspolitikája veszélyezteti a gyerekek jövőjét, ezért pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Orbán Viktor kormányfő a hibás, ami miatt le kellene mondaniuk.

Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a közoktatási államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.

A PM politikusa pártja követeléseként fogalmazta meg a Klik megszüntetését és a tanszabadság helyreállítását, valamint a 18 éves korig tartó tankötelezettség helyreállítását.

"Pedagógusok, diákok, szülők és nagyszülők, szakmai és szakszervezetek, szakiskolai közösségek tiltakoztak petícióval, és vonultak utcára, hogy elmondják: az oktatást mély válságba taszította az Orbán-rezsim" - fogalmazott Erőss Gábor, aki szerint a Fidesz célja a totális ellenőrzés, de közben "még a krétát sem tudja biztosítani".

Kiemelte azt is, "magolás helyett készségfejlesztésre; fölösleges adminisztrálás, ideológiai kontroll és használhatatlan kísérleti tankönyvek helyett pedig tanszabadságra lenne szükség".

Együtt: nemzeti konszenzuson alapuló közoktatást!

Az Együtt felszólította a Fidesz-kormányt, hogy "ne alibi fórumokat és kamu kerekasztalokat szervezzen", hanem kezdje el kialakítani a nemzeti konszenzuson alapuló új közoktatási rendszer alapjait.

Szabó Szabolcs, az ellenzéki párt független országgyűlési képviselője, a parlament kulturális bizottságának tagja szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a közoktatási államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.

Az Együtt politikusa kiemelte, nem elég az államtitkárt lecserélni, szerkezeti változások is kellenek, különben "Palkovics László is csak a Hoffmann-Czunyiné-vonalat folytatja, ő is meg fog bukni".

Szabó Szabolcs ezzel kapcsolatban nem optimista, mert szerinte "Palkovics László a felsőoktatásban az erővel kikényszerített átalakítások élharcosának bizonyult". "Leépítette az intézmény autonómiát, a kancellárokon és a konzisztóriumokon keresztül kézi vezérlésre állította át a felsőoktatást, felelőtlen módon túlerőltette a számára oly kedves duális képzés elhibázott magyar változatát, a számára teljesen idegen társadalomtudományi és bölcsész szakokra teherként tekintett" - fogalmazott.

Liberálisok: a Klik és Orbán a felelős a közoktatás problémáiért

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint a "közoktatás teljes csődjéért, a pénznyelőként működő Klik, a tanszabadság felszámolásáért Orbán Viktor a felelős", ezért személycserék nem oldják meg a közoktatás problémáit.

Bősz Anett, az ellenzéki párt ügyvivője szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább, átveszi a közoktatási államtitkári feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.

"Czunyiné Bertalan Judit távozása semmit nem old meg a közoktatás problémáiból, ahogy nem oldott meg Hoffmann Rózsa és Marekné Pintér Aranka távozása sem" - fogalmazott a Liberálisok politikusa, aki szerint a teljes közoktatási rendszerrel van probléma, "amelynek lezüllesztésében ők csak a végrehajtó szerepet töltötték be".

Kiemelte, hatévnyi kormányzás után hiába mutogat Orbán Viktor még mindig hátrafelé, "a közoktatás terén már nem lehet elmúlt nyolcévezni". A miniszterelnök ugyanis "egy átideologizált, egyre rosszabbul teljesítő monstrumot épített ki, amelyben a diák, a szülő, a pedagógus és az intézményvezetők is rosszul érzik magukat" - fejtette ki Bősz Anett.

Hozzátette: Czunyiné Bertalan Judit távozásával a rendszer nem változik, "amire garancia, hogy az a Palkovics László lép a leköszönő államtitkár helyére, akinek nevéhez a felsőoktatási autonómia felszámolása fűződik, aki a bérükkel elégedetlen oktatóknak másodállást javasolt".

Jobbik: nem elégséges Czunyiné Bertalan Judit menesztése

A Jobbik bár szükséges lépésnek tartja a közoktatásért felelős államtitkár menesztését, ugyanakkor úgy gondolja, Czunyiné Bertalan Judit távozása nem oldja meg a problémákat, ha a személycserét nem kísérik szakmai változtatások is, a párt "valódi nemzeti konzultációt" indít az oktatásról.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés oktatásért is felelős bizottságának elnöke szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere napközben bejelentette, Palkovics László felsőoktatási államtitkár a jövőben oktatási államtitkárként dolgozik tovább és átveszi a közoktatásért felelős feladatokat Czunyiné Bertalan Judittól, aki a digitális tartalomfejlesztésért felel majd kormánybiztosként.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a szakminisztérium 2013-ban még azzal érvelt az államtitkárság szétválasztása mellett, hogy a köznevelés irányításának feladata egész embert kíván. "Úgy látszik, mára nem tartják ilyen fontosnak ezt a területet, hiszen ismét a felsőoktatással közös vezetés alá helyezik" - fogalmazott Dúró Dóra.

A jobbikos képviselő szerint az "Orbán-kormány oktatáspolitikájának bukása tetten érhető a tanárok és a diákok túlterheltségében, a Klik működésképtelenségében, a tankönyvpiac korábbi értékeinek tönkretételében, a társadalmi különbségek növekedésében".

Gyakorlatilag nincs olyan területe a köznevelésnek, amelyben sikeresnek lenne nevezhető az elmúlt öt év - fejtette ki Dúró Dóra, majd hozzátette, a Jobbik mindezek miatt "valódi nemzeti konzultációt" indít az oktatásról is, hogy a "szakma bevonásával, az emberek véleményének ismeretében tudjon felkészülni a programalkotásra".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.