Kormányrendelet

Korlátoznák a magas kéntartalmú tüzelőanyagok forgalmazását

A tüzelőanyagok fajlagos kéntartalmát és fűtőértékét méréssel, akkreditált laboratóriumban kell meghatározni.

2016.02.05 17:20MTI

Kormányrendelet szabályozná jövő év júliusától a magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű tüzelőanyagok értékesítését.

A kormány honlapján pénteken megjelent tervezet szerint csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehetne magas kéntartalmú és alacsony fűtőértékű szenet, lignitet felhasználni.

Az indoklás szerint a szennyezőanyag-kibocsátást - nemzetközi példákhoz hasonlóan - a nem engedélyköteles tüzelőberendezésekben használható tüzelőanyagok kéntartalmának korlátozására és minimális fűtőértékének előírására szolgáló jogszabály megalkotásával lehet csökkenteni.

A tüzelőanyagok fajlagos kéntartalmát és fűtőértékét méréssel, akkreditált laboratóriumban kell meghatározni. Amennyiben a fűtőanyag megfelel az előírásnak, azt szabadon forgalmazhatónak kell minősíteni.

A tervezet szerint a határértéknél magasabb kéntartalmú, illetve a limitnél alacsonyabb fűtőértékű szenet, lignitet csak engedéllyel rendelkező tüzelőberendezésben lehet elégetni, ezért csak az engedély birtokosa vásárolhat ilyen tüzelőanyagot. A kereskedésekben ezeket a fűtőanyagokat hatósági igazolvánnyal rendelkezők számára forgalmazható minősítéssel kell ellátni.

Az előírások a cégek mellett a magánszemélyekre, a lakásszövetkezetekre és a társasházakra is vonatkoznának. Azok betartását a piacfelügyeleti hatóság ellenőrizné.

A rendelet várhatóan jövő év július 1-jén lép hatályba, a tervezetet február 10-ig lehet véleményezni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.