Emmi

Már háromszázötvenheten részesülnek a szakorvosokat célzó támogatásban

Már 357 szakorvos részesül abban a támogatásban, amelynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követően a frissen szakvizsgázott orvosok legfeljebb 5 évig bruttó 151 ezer forint támogatásban részesülhetnek.

2016.02.04 11:45MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkárságának csütörtöki, MTI-hez küldött közleménye szerint az idei évtől bevezetett szakorvosi támogatásra - a szakvizsga megszerzését követő öt évig - az szerezhet jogosultságot, aki részesült a rezidens támogatási program ösztöndíjaiban, vagy nem részesült ugyan az ösztöndíjban, de első szakorvosi, vagy kórházi-klinikai szakgyógyszerészi szakvizsgáját 2015. augusztus 31-ét követően szerezte meg. További feltétel, hogy a pályázó a szakvizsga megszerzését követően Magyarországon, közfinanszírozott ellátás keretében teljes munkaidős foglalkoztatás mellett végezzen egészségügyi tevékenységet.

Az Emmi hangsúlyozza, a támogatás nem automatikus, azt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) felé külön benyújtott igénylést követően kaphatják meg a jogosultakat foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók.

A 2015. december 10-i igénylési határidőig benyújtott igénylések alapján már 357-en kapják meg a januári fizetésükkel a támogatást, azok pedig, akik a decemberi határidőig nem kérelmezték vagy azt követően szerezték meg a szakvizsgájukat, márciusban ismét benyújthatják igényüket az őket foglalkoztató intézmények által. Ebben az esetben a jogosultakat nem éri hátrány, a visszamenőleges időszakra járó támogatást az OEP egy összegben utalja át a szolgáltató részére - hívta fel a figyelmet az államtitkárság.

Az egészségügyért felelős államtitkárság emlékeztetett, a kormány elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett, és az egészségügy volt az első, ahol béremelési programokat indítottak.

Az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozó bére emelkedett, 2016. januártól törvény garantálja 43 ezer betegágy mellett dolgozó ápoló és 18 ezer orvos magasabb bérét azáltal, hogy a mozgóbérek beépültek az alapbérbe, a frissen szakvizsgázott orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér így nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.