Közvélemény-kutatás

Medián: vezet a Fidesz, második a Jobbik

A Fidesz támogatottsága a két hónappal korábbi szinten, 34 százalékon áll a teljes népesség körében, míg a biztos szavazók közül a kormánypártot 53 százalék támogatja.

2016.02.04 10:52MTI

A Fidesz továbbra is őrzi előnyét, a Jobbik a második a pártok között - derül ki Medián idei első felméréséből.

A hvg.hu-n közzétett kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a két hónappal korábbi szinten, 34 százalékon áll a teljes népesség körében, míg a biztos szavazók közül a kormánypártot 53 százalék támogatja.

A második erő továbbra is a Jobbik, amely a biztos szavazók között 14 százalékon áll. Ezzel nagyjából másfélszer annyi szimpatizánssal számolhat, mint az MSZP, amely a novemberben mért szintről két százalékpontot növekedett, így most a teljes népesség 9 százalékának támogatására számíthat. A biztos szavazók körében a Jobbik 19, az MSZP 15 százalékon áll.

A kutatás megállapítja azt is, hogy a Jobbik elutasítottsága öt évvel ezelőtt volt utoljára ilyen alacsony szinten, a válaszadók 41 százaléka tartotta kizártnak, hogy a Jobbikra szavazzon.

Eközben a DK népszerűsége visszaállt a szeptemberi 4 százalékra, miután a novemberben mért két százalékpontos erősödést most ugyanekkora visszaesés követte.

A Medián szerint az LMP-re a teljes népesség 3, az Együtt - a Korszakváltók Pártjára 2, A Kétfarkú Kutya Pártra, a Munkáspártra és a PM-re 1 százaléka szavazna.

A felmérés szerint az utóbbi évek ingadozásai után a kormány teljesítményének megítélése most szinte pontosan ugyanazon a szinten áll, mint két évvel ezelőtt: 43 százaléknyian gondolják úgy, hogy jó munkát végez. Az általános közhangulat is a két évvel ezelőtti szinthez hasonlítható: az emberek 39 százaléka szerint jó irányba, 54 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Erős azonban a megosztottság: míg a fideszesek 86 százaléka optimista, a más pártot támogatók 87 százaléka és a pártpreferencia nélküliek kétharmada borúlátó - írja a hvg.hu.

A felmérés január 22-e és 27-e között készült, az adatok hibahatára 3 százalék.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.