Szociálpolitika

Rétvári: február elején érkeznek a megemelt juttatások az egészségügyben és a szociális szférában

Február elején érkeznek azok a megemelt juttatások az egészségügyben és a szociális szférában dolgozóknak, amelyekről tavaly év közben döntött a kormány, és amelyek önálló költségvetési tételként a költségvetési törvénybe is beépültek.

2016.02.02 14:04MTI

Többet vihet haza 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos, akiknek az alapbérét korábban megemelték, de a különböző pótlékok és juttatások - úgy mint az ügyeleti, készenléti és túlóradíjak - akkor nem nőttek. Ezek emelésére idén 12,8 milliárdot szán a kormány - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.

Hozzátette, hogy havi 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek a szakvizsgázott fiatal orvosok is, amely hatására a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok pedig rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak.

Az államtitkár elmondta, a háziorvosi alapellátás támogatására a tavalyi évhez hasonlóan idén is tízmilliárd forintos támogatást ad a kormány, ez fejenként mintegy 130 ezer forintot jelent a háziorvosoknak. Tavaly ezt az összeget szabadon felhasználhatták az orvosok, idén pedig az asszisztensek bérét hivatott fedezni - fűzte hozzá. Közölte, a kormány összesen 500 millió forint értékben letelepedési támogatást nyújt azoknak a háziorvosoknak, akik olyan praxist pályáznak meg, ahol legalább egy éve nincs háziorvos, és amelyek a legalább ezer fős ellátottal rendelkeznek. Ez fejenként 6-10 millió forint közötti összeget jelent, amely szabadon felhasználható, feltétel azonban, hogy a támogatás folyósítását követően legalább négy évig abban a körzetben praktizáljon az orvos.

A praxisjog megvásárlásához is lehet támogatást kérni, erre 250 millió forintos keretösszeg van - mondta.

Beszélt arról is, hogy továbbra is folyósítják a szociális szféra 93 ezer dolgozójának a 2014-ben bevezetett ágazati bérpótlékot, amely fejenként 12 ezer forintos pluszt jelentett, valamint a tavaly bejelentett bérkiegészítést, amelyet a magasabb végzettségű munkavállalók kaptak. Példaként elmondta, a bérkiegészítés egy szakmunkás végzettségű gyermekfelügyelő esetében, aki 30 éve van a pályán, 36 ezer forint pluszt jelentett, míg egy pályakezdő szociális munkás esetében 44 ezer forintot.

Egy kérdésre válaszolva, azzal kapcsolatban, hogy Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart "A tüntetőkkel is tárgyaljon a kormány" címmel, Rétvári Bence azt mondta, akinek nem politikai szándékai vannak, annak lehetősége van a köznevelési kerekasztalban a tárgyalásra. Hozzátette, hétoldalú, a köznevelés összes területét magába foglaló párbeszédet szeretnének indítani, ezért meghívták a szakszervezetek, a munkáltatók, a pedagógusképzés, szülők és a diákok képviselőit.

Úgy fogalmazott, az MSZP a pedagógusoktól elvett egy havi bért, és bezárt 381 köznevelési intézményt, mindeközben pedig nem konzultált senkivel, és nem vette figyelembe a pedagógusok és a magyar emberek véleményét. Ez óriási törést jelentett a köznevelés rendszerében - jelentette ki. A jelenlegi kormány 2010 óta 40 százalékkal emelte a pedagógusbéreket, idén 34 milliárdot fordít emelésre, és megállította az iskolabezárási hullámot - tette hozzá parlamenti államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.