Oktatás

Rétvári: jelentősen csökken a pedagógusokat érintő bürokrácia

Egyharmadára csökken a pedagógusokat érintő bürokrácia a köznevelési kerekasztalt megelőző tankerületi fórumokon elhangzottakat is figyelembe véve.

2016.02.01 21:23MTI

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára elmondta, hogy a miniszteri döntés részleteit tartalmazó útmutató már hozzáférhető az Emmi honlapján. Az államtitkár az ezekben a napokban országszerte szervezett 198 tankerületi fórumról szólva kiemelte, fontos az oktatási intézmények képviselői véleményének megismerése, hogy azokat felhasználhassák "a nehéznek ígérkező" köznevelési kerekasztalon.

Kérdésre válaszolva a pedagógusok sztrájkbizottságának hétfői bejelentésével kapcsolatban, miszerint február 13-ára a fővárosba demonstrációt szerveznek a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítása érdekében, úgy fogalmazott: Magyarországon demokrácia van, mindenki kifejtheti a véleményét így is.

Hozzátette: az Emmi az érdekképviseletekkel, a Pedagógusok Szakszervezetével is folyamatos formális és informális egyeztetést folytat, mint ahogyan minden tankerületben "mindenkit" meghallgat, minden véleményre kíváncsi, és így lesz ez majd a köznevelési kerekasztalon is.

Az államtitkár szerint az oktatás központi fenntartása olyan megőrzendő érték, amely nemcsak a pedagógus életpályát, hanem például a bérek folyamatos emelkedését is garantálja. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetését nem tervezi a kormányzat, ám belső szerkezetátalakításra sor kerülhet.

A parlamenti államtitkár a Klikkel kapcsolatos kritikákra reagálva elmondta: "húsz éven át láttuk (.), milyen nagy minőségi különbségek voltak" az egyes iskolák között, és milyen hátránnyal indult például egy kis vidéki iskolába járó gyerek.

Rétvári Bence kitért arra, hogy az oktatás központi fenntartásának bevezetése óta folyamatosan emelkedtek a pedagógusbérek.

Az adminisztratív terhek nagyarányú csökkentése, a tankönyvek tartalmának kialakításába bevont pedagógusok véleményének kikérése, az ingyenes tankönyv, illetve étkeztetés bevezetése mind jelentős vívmány, szeptembertől pedig további "érezhető" változások lesznek - tette hozzá az államtitkár.

Fontos eredmény az is, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben érezhetően nőtt a pedagógus hivatás iránti érdeklődés: az elmúlt években másfélszer annyian jelentkeztek szakirányú főiskolákra és egyetemekre, mint korábban - mondta az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.