Illegális bevándorlás

Szakértő: az álló komp a leghatásosabb fegyver a migránsáradat ellen

Az, hogy egy-egy ország drasztikusan lezárja a határait, nem fog előrevezetni, viszont robbanásveszélyes helyzetet okozhat.

2016.01.30 16:56ma.hu

Az európai országoknak összehangoltan kell lépniük a migránsáradat lefékezésére, ha megállítani nem is tudják. Az, hogy egy-egy ország drasztikusan lezárja a határait, nem fog előrevezetni, viszont robbanásveszélyes helyzetet okozhat – mondta Horváth József volt titkosszolgálati főigazgató-helyettes.

Egyelőre csak virtuális menekültügyi kiutasítások vannak Európában, nem beszélhetünk arról, hogy Svédországból a több mint 80 ezer illegális bevándorlót valóban ki tudják majd utasítani – mondta a Ma reggelben Horváth József, a polgári elhárítás, valamint a katonai titkosszolgálat volt főigazgató-helyettese.

Jó reggelt!

A szakember szerint a hatóságok ebben a tekintetben gyakorlatilag eszköztelenek. Ha közlik egy migránssal, hogy nem jogosult az adott országban tartózkodni, akkor ő ezt tudomásul veszi, és mosolyogva elsétál, majd keres magának – jó esetben egy másik országot – vagy lemerül a szürke zónába, és az illegális világban keres magának helyet. Németországban már százezrével vannak ellenőrizetlen, nem regisztrált migránsok – tette hozzá.

Arra a riporteri megjegyzésre, hogy az olasz belügyminiszter, Angelino Alfano szerint a Balkánon keresztül ember- és fegyverkereskedők, valamint idegen harcosok is jönnek, Horváth József azt mondta, „jó reggelt kívánok az olaszoknak is!”, hiszen Magyarország ezt már régen mondja. Az Európába bejött migránstömeg 70-80 százaléka életerős férfiakból állt, akik régóta háborúban álló térségekből érkeztek. A helyzet biztonsági szakemberek számára már fél-háromnegyed ével ezelőtt is teljesen tiszta és világos volt – hangsúlyozta.

A szélsőségesek miatt nem mernek beszélni a mérsékelt muszlimok

Horváth József azt is mondta, szerinte még sokáig kell arra várni, hogy például az olaszországi muszlimok ne csak ellenezzék, de el is ítéljék a terrorizmust. Ennek oka szerinte, hogy az agresszív, szélsőséges iszlám nézeteket valló személyek a saját kultúrkörükbe tartozókat is terrorizálják.

Ne legyen kétségünk afelől, hogy a mérsékelt, valóban jó szándékú muszlim embereket, akik huzamosabb ideje Európában élnek, azokat bűnözői vagy szélsőséges csoportok terrorizálják. Félnek ezért elítélő kijelentéseket tenni, még akkor is, ha úgy is gondolják, hogy az ő számukra sem előnyös, ami történik – mondta.

A sztrájk az EU leghatásosabb eszköze a migránsáradat ellen

Horváth József arról is beszélt, az a helyzet, hogy az Európai Unió leghatásosabb fegyvere az illegális bevándorlással szemben a kompszemélyzet sztrájkja. Jól látható, hogy meg lehetne állítani a migránsáradatot, ha Görögország politikai vezetése határozott lépéseket tenne, és megkezdené a valódi egyeztetéseket Törökországgal.

A volt titkosszolgálati vezető szerint a Nyugat-Balkánon át haladó migránsáradatot nyár előtti lefékezése – ha megállítani nem is lehet – csak fokozatosan lehetséges, és összehangoltan, ellentétben a mai európai kaotikus helyzettel. Az, hogy egy-egy ország drasztikusan lezárja a határait, nem fog előrevezetni, mert a mögötte lévő országba tolja át a feszültséget, ami robbanásveszélyes lehet.

Tökéletes bizonytalanságban a német hatóságok

A német helyzetről Horváth József azt mondta, eddig azt gondolták, az EU-n belül talán Németország a legszervezettebb, a legsarkosabb, a legprecízebb államigazgatással működő ország. Ehhez képest meglepődve tapasztalják, hogy a migrációs válság tetőzésekor Németország, úgy tűnik, mint egy béna kacsa, a politikai vezetés pedig nem képes vagy nem hajlandó utasítani a hatóságoknak, hogy valóban aktívan és határozottan lépjenek fel a problémával szemben. Németországban tökéletes bizonytalanságban vannak a rendvédelmi és titkosszolgálati szervek, valamint az államigazgatás, és várják, hogy valaki egyszer már adjon nekik határozott utasítást, vagy feladatot szabjon, hogy mit is kellene tenniük.

A rendőri szervek épp a félelem, illetve a bizonytalanság miatt nem mertek fellépni szilveszter éjszakáján Kölnben a nőket zaklatókkal szemben. Ezután a politika megint rossz üzenetet küldött, mert a város rendőrségének a vezetőjét áldozta be, hogy a saját intaktságát megőrizze – tette hozzá az M1 műsorában a volt magyar titkosszolgálati főigazgató-helyettes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.