Illegális bevándorlás, Bakondi

Nem csökken a migrációs nyomás a rossz idő ellenére sem

Magyarország teljes mértékben támogatja azt a szlovén kezdeményezést, hogy haladéktalanul kontrollálják, állítsák le a migrációs áramlást a balkáni útvonalon.

2016.01.24 08:53MTI
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nem csökken az Európára nehezedő migrációs nyomás a rossz idő ellenére sem, napi 2500-3000 migráns érkezik az Európai Unióba; a hideg idő elmúltával pedig minden eddiginél nagyobb mozgás indulhat el - hívta fel a figyelmet Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az M1 aktuális csatornán szombat este.

Hozzátette: az Európai Unió eddigi megoldásai, kvóták, hotspotok (menedékkérő-regisztrációs központok), vagy a Törökországgal való együttműködés fejlesztése nem vezettek eredménye, határozottabb megoldásra van szükség az európai emberek biztonságának garantálása érdekében.

Elmondta: Magyarország teljes mértékben támogatja azt a szlovén kezdeményezést, hogy haladéktalanul kontrollálják, állítsák le a migrációs áramlást a balkáni útvonalon, és vezessenek be szigorú határellenőrzést a bolgár-görög és a macedón-görög határon.

Kitért arra, hogy a honvédelmi tárca által benyújtott, a terrorhelyzet esetén alkalmazandó speciális jogköröket biztosító alkotmánymódosítási tervezet célja a biztonság megteremtése, a magyar kormány intézkedési képességének biztosítása, hasonlóan valamennyi nyugat-európai országhoz.

Tiszta jogi helyzet keletkezik azzal, ha van egy ilyen, a parlament és a köztársasági elnök által ellenőrizhető módon bevezetett alkotmányos időszak - mondta.

A kormány nyitott minden ésszerű és a biztonságot szolgáló ellenzéki javaslatra - tette hozzá. A demokráciákban bevett jogszabálytervezetről van szó, alaptalanok az ezzel ellentétes vélemények - jegyezte meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.