Illegális bevándorlás

Szakértő: Európának el kell érnie, hogy a menekültek ne induljanak el a kontinens felé

Az Európai Uniónak a törökországi, líbiai és jordániai menekülttáborok segítésével, hosszú távon pedig a szíriai polgárháborús helyzet rendezésének támogatásával el kell érnie, hogy a menekültek ne induljanak el a kontinens felé.

2016.01.23 17:50MTI

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva kiemelte, az unió azért döntésképtelen a migrációs válságban, mert a tagállamokat nem egyformán érinti a probléma. A legnagyobb nyomás Németországra, Svédországra és Ausztriára nehezedik, továbbá több tranzitországra, míg például a balti államoknak, Portugáliának és Spanyolországnak nem okoz különösebb nehézséget a jelenlegi helyzet - fejtette ki, hozzátéve, az egyenlőtlen tehermegoszlás egyik legsúlyosabb következménye a schengeni övezet lebomlása lehet.

Kaiser Ferenc szerint az EU-nak ezt megelőzendő fel kellene adnia passzív hozzáállását és be kellene látnia, hogy abból az összegből, amelyből most a tagállamok átlagosan segítenek egy migránst, akár 8-10 ember megfelelő ellátását is biztosítani lehetne a törökországi, jordániai és libanoni táborokban.

Az egyetemi docens szerint ezzel elérhető lenne, hogy kevesebb migráns induljon Európa felé, a probléma teljes megoldását pedig az jelentené, ha Európa is aktív segítséget nyújtana a szíriai polgárháború felszámolásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.