816 benyújtott kérvényből

Tavaly huszonnégyszer adott kegyelmet a köztársasági elnök

Az továbbra sem nyilvános, hogy személy szerint kiknek és miért kegyelmezett meg Áder János.

2016.01.22 08:19MTI

Tavaly huszonnégy esetben kegyelmezett meg Áder János köztársasági elnök a 816 benyújtott kérvényből - számol be az Igazságügyi Minisztérium (IM) kegyelmi főosztályának legfrissebb statisztikájára hivatkozva a Magyar Nemzet pénteki száma.

Az arány 2,9 százalék, két éve még csak fél százalék, azaz négy elítélt örülhetett az elnöki kegyelemnek a 753 kérelmezőből.

A lap felidézi, hogy a kérvényt az Igazságügyi Minisztériumnak kell benyújtani, ami alapján előterjesztés készül az államfő számára. Az elnök döntése után azt még az igazságügyi miniszternek ellenjegyeznie kell, csak ezután válik jogerőssé.

Volt már arra példa, hogy az elnöki kegyelmet nem ellenjegyezte a miniszter: 2000-ben Kunos Péter bankár kapott kegyelmet, azonban Dávid Ibolya akkori miniszter ezzel nem értett egyet, így Kunosnak le kellett töltenie a büntetését.

A kegyelmi kérvény elbírálásakor a köztársasági elnök nem az ügy lényegét, hanem a kérelmező személyi körülményeit, a megváltozott életkörülményeket, egészségi állapotot, gazdasági helyzetet vizsgálja - magyarázta a lapban Magyar György ügyvéd.

Az továbbra sem nyilvános, hogy személy szerint kiknek és miért kegyelmezett meg Áder János.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.