Közös akarat

Nem hitelesítette a Kúria az olimpiával és a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdéseket

Az Együtt - a Korszakváltók pártja szerint a Kúria elfogadhatatlan politikai döntést hozott.

2016.01.20 16:39MTI

A Kúria megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését, megváltoztatva ezzel a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatait - tájékoztatta a legfőbb bírói fórum szerdán az MTI-t.

Az FVB december 14-én hitelesítette mindkét helyi népszavazási kérdést. Ezek úgy hangzottak: "Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?", valamint "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?"

A Kúriára mindkét kérdés ellen felülvizsgálati kérelem érkezett, ezt bírálta el a testület.

Együtt: elfogadhatatlan politikai döntést hozott a Kúria

Az Együtt - a Korszakváltók pártja szerint a Kúria elfogadhatatlan politikai döntést hozott azzal, hogy megtagadta az olimpiával, valamint a Városligettel kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését.

Az ellenzéki párt szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte, döntését annak érdekében hozta meg a Kúria, hogy a Fidesz hatalmi érdekeit kiszolgálja, és ezzel megakadályozta, hogy a polgárok alkotmányos jogaikkal élve szavazhassanak az életüket jelentősen érintő kérdésekben.

Hozzátették: a kormánypárt évek óta azon munkálkodik, hogy a népszavazást ellehetetlenítse, ez a döntés is e folyamat részét képezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.