Illegális bevándorlás

Takács Szabolcs: nem működik a menekültügyi intézkedések végrehajtása

Az Európai Uniót érintő migrációs válság nem oldódott meg azzal, hogy néhány intézkedést meghoztak különböző szinteken, ezek végrehajtása ugyanis nem vagy csak minimálisan működik.

2016.01.18 21:48MTI
hirdetés

A Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára hétfő este, a tagországok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek tanácskozása után nyilatkozott.

Takács Szabolcs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az uniós ügyekkel foglalkozó minisztereket tömörítő Általános Ügyek Tanácsának (ÁÜT) brüsszeli megbeszélésén áttekintették a holland soros uniós elnökség prioritásait.

A holland elnökség egyik legfőbb célkitűzése az Európába érkező migránsok számának jelentős csökkentése. Ennek kapcsán az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nagyon fontosnak tartja a schengeni övezet életben tartását, az ugyanis az európai integráció egyik "legfontosabb, legkézzelfoghatóbb vívmánya". Mint mondta, a rendszer egyike eleme, a belső szabad mozgás régóta működik, azonban a másik elem is létfontosságú, ehhez viszont a külső határok hatékonyabb védelmére van szükség.

A Miniszterelnökség államtitkára fontosnak tartja, hogy a migránsok csak ellenőrzött keretek között léphessenek be az Európai Unió területére, szerinte ugyanis jelenleg nem tudjuk, kik jönnek, nem tudjuk, hogy mi a hátterük és miért jönnek. Az uniós külső határok védelmét célzó esetleges új uniós eszközök ugyanakkor kizárólag abban az esetben lehetnek elfogadhatók, ha általuk nem csorbul a tagállamok nemzeti hatásköre - szögezte le.

A soros elnökség egyik másik prioritása, az EU versenyképességének növelése kapcsán Takács Szabolcs arra figyelmeztetett, hogy a létrejövő digitális belső piac működéséhez nem csak az eurózóna-tagok, hanem a többi tagállam szempontjait is figyelembe kell venni.

A tanácskozást megelőzően egyeztetés volt a visegrádi országok képviselői között, amelyen az államtitkár tájékoztatása szerint a résztvevők egyértelműen ugyanazt az álláspontot fogalmazták meg a főbb vonalakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.