Kúria

Tescós rablás - Törvénysértő volt az ítélőtábla hatályon kívül helyező végzése

Törvénysértő volt a tescós rablás ügyében a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyező és új elsőfokú eljárásra utasító végzése - mondta ki a Kúria kedden kihirdetett határozatában.

2016.01.12 15:16MTI

A döntés az ügy érdemét nem érinti, a már zajló megismételt eljárás folytatódik, a Kúria elsősorban elvi, eljárásjogi kérdésekben foglalt állást.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly júliusban az elsőfokú ítéletet megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasított a több mint egy évtizede a budaörsi Tesco áruháznál lezajlott lövöldözés, egy kettősgyilkosság és több másik súlyos, fegyveres bűncselekmény ügyében.

A másodfokú végzéssel szemben a legfőbb ügyész a törvényesség érdekében nyújtott be jogorvoslati indítványt, amelyben kérte, a Kúria állapítsa meg, hogy a másodfokú bíróság említett rendelkezése törvénysértő. A legfőbb ügyész szerint ugyanis részleges megalapozatlanság állt csak fenn, amelyet az ítélőtábla a másodfokú eljárásban kiküszöbölhetett volna, és olyan eljárási szabálysértés sem történt, amely az ügy elbírálására érdemi kihatással lett volna.

A védők többsége a legfőbb ügyészi indítvány elutasítását indítványozta, arra hivatkozva, hogy valóban megalapozatlan az elsőfokú ítélet. Az egyik ügyvéd szerint azonban a vádhatóság törvénysértés kimondását kérő javaslata alapos, véleménye szerint a már több mint tíz éve húzódó ügyet elbírálhatta volna jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. Hozzátette: az, hogy ismét első fokon tárgyalják az ügyet, még legalább két évig elhúzza az eljárás jogerős lezárását.

A Kúria határozatában leszögezte: a legfőbb bírói fórum ebben az esetben csak a törvénysértés tényét állapíthatja meg, a vitatott végzést nem helyezheti hatályon kívül és nem akaszthatja meg a már zajló megismételt eljárást. Hangsúlyozta: nem vizsgálták azt sem, hogy az elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezések megalapozottak-e, ez ugyanis a másodfokú bíróság dolga.

A Kúria határozatában arra mutatott rá: hatályon kívül helyezést úgynevezett teljes körű megalapozatlanság támaszthat alá, vagyis ami a tényállás egészét vagy túlnyomó részét érinti. Minden más esetben részleges megalapozatlanságról beszélhetünk, amelyet a másodfokú bíróságnak kell kiküszöbölnie, ha kell, a tényállás helyesbítésével, kiegészítésével, illetve akár a bizonyítás felvételével. Részleges megalapozatlanság a Kúria álláspontja szerint nem lehet hatályon kívül helyezési ok.

A Fővárosi Törvényszék még 2014. februárban első fokon a bűncselekmény-sorozat hét vádlottja közül hármat ítélt életfogytiglanra nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, továbbá rablás és más súlyos bűncselekmények miatt. Egyikük tényleges életfogytiglant kapott, miután évtizedekkel korábban egyszer már minősített emberölésért - nem tényleges - életfogytiglanra ítélték. Két vádlott pedig 12-12 év szabadságvesztést kapott nem jogerősen.

Az első fokon megállapított tényállás szerint a vádlottak zöme a börtönben ismerkedett össze. A bűncselekmény-sorozat legismertebb epizódja 2005-ben a budaörsi Tesco parkolójában zajlott, amikor a rendőrök tüzet zúdítottak a rablókra, megpróbálták őket feltartóztatni, ám az egyik, idegenlégiós kiképzésen is átesett férfi menekülésük fedezése érdekében kézigránátot dobott el a parkolóban.

Az elsőfokú bíróság több vádlottat bűnösnek mondott ki egy kalocsai pénzváltó és felesége 2004-ben történt megölése miatt is, továbbá megállapította, hogy a banda tagjai változó összetételben tucatnyi más bűncselekményt követtek el. Pénzváltókat, ékszerboltot raboltak ki, zsákmányuk nem egyszer több tízmilliós nagyságrendű volt. Több pénzszállító elleni támadásnál is rálőttek a járműre, volt, ahol a felgyújtásával fenyegetőztek, két támadásnál combon lőtték az ellenálló biztonsági őrt, amivel életveszélyes, maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket okoztak. A vádlottak terhére rótták azt is, hogy Horvátországból géppuskát próbáltak szerezni.

Az eljárás során a vádlottak többnyire tagadták saját bűnösségüket, ám bizonyos cselekményeknél kölcsönösen egymást vádolták.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.