Járatlanul

Tarlós: február 17-ig biztosan közlekednek az agglomerációs járatok

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen elhangzott, az agglomerációs közlekedést nem kell a fővárosnak vállalnia.

2016.01.08 15:54MTI

Február 17-ig biztosan közlekednek az agglomerációs járatok - jelentette ki Tarlós István pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Közölte azt is, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2019-ben újra megméreti magát a főpolgármester-választáson.

Tarlós István azt mondta, a főváros költségvetésének elfogadásáig - ami várhatóan február 17-én történik meg - a járatok biztosan közlekedni fognak.

Szólt arról is, hogy a tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen elhangzott, az agglomerációs közlekedést nem kell a fővárosnak vállalnia. A miniszterelnök is semmisnek tekinti az erről szóló megállapodást. A HÉV-eket pedig teljes hálózatukkal együtt átvenné az állam - közölte a főpolgármester.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormányfővel folytatott megbeszélése "sokkal kevesebbet eredményezett", mint azt remélte.

Tarlós István elmondta, még dolgoznak a költségvetésen, a számok még változhatnak, de az teljesen biztosan látszik, hogy az agglomerációs szolgáltatást nem fogja tudni finanszírozni a főváros. Erre ráerősít az az új "salátatörvény" is, amely kötelezően előírja a helyi közösségi közlekedés finanszírozási szükségleteinek prioritását - tette hozzá.

Ennek kapcsán azt mondta, hallani folyosói pletykákat, amelyek arról szólnak: "valakik azon törik a fejüket", hogy a salátatörvény szövegéből a közösségi közlekedés elől töröljék a "helyi" szót.

"Azt nem tudom tagadni, és ebben a saját politikai közösségem vezetésével is, nem a kerületekkel egyébként, vitám van" - mondta Tarlós István hozzátéve: azért a szerinte elgondolkodtató, hogy "ha én ott vagyok egy kongresszuson, elmondok egy együttműködő beszédet, tudják, hogy másnap külföldre fogok utazni, kezet fognak velem és senki nem szól, hogy két nap múlva hátamba fogják vágni a kést".

Ezzel együtt - mondta a főpolgármester - biztos benne, hogy "valami értelmezhető és végrehajtható ki fog jönni ebből a dologból".

A költségvetés kapcsán Tarlós István közölte, a jelenlegi számítások szerint a működési hiány 12 milliárd forint. Ha ebből levonják az agglomerációs közlekedés biztosításának nagyságrendileg 10 milliárd forintos költségeit, akkor is minimum 2 milliárd forint működési hiány marad - mondta, megjegyezve, hogy működési hiány nem tervezhető a költségvetésben.

Jelezte, hogy ebben a helyzetben nulla forint jut az önként vállalt feladatok teljesítésére.

Tarlós István kijelentette: a közlekedésfinanszírozással kapcsolatos állami elképzelésekkel nem ért egyet. Az állam nem vonulhat ki a közösségi közlekedés finanszírozásából - jelentette ki.

A főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megállapodása kapcsán elmondta: a tárca 2015-ben "egy árva fillért" nem adott az agglomerációs közlekedésre, ezért felszólító levelet küldött a BKK a minisztériumnak.

A BKK jelezte, hogy rendkívüli felmondással meg kell majd szüntetnie a szerződést, ha nem sikerül olyan újabb megállapodást kötni, ami a forráshiányt áthidalja - mondta. Közlése szerint erre 15 napja van a tárcának.

Tarlós István a sajtótájékoztatón bejelentette azt is, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy indul a 2019-es főpolgármester-választáson.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ha valaki eldönti, hogy végleg kiszáll, akkor elkezdik nem komolyan venni és "kicsit felpaprikázta" az a helyzet, ami kialakult ellenzéki képviselők stílusa miatt.

Tarlós István elmondta, beleunt az örökös intrikákba, a folytonos véleményütköztetésekbe, amelynek során végül a tények rendszerint eljelentéktelenednek. A változtatáshoz amúgy is sok időre van szükség, "ezért nem tartom elképzelhetetlenek azt sem, hogy elindulok a 2019. évi választásokon" - fogalmazott Tarlós István.

Tarlós István közölte azt is, hogy a Mahir hirdetőoszlopainak ügyében nincs mondanivalója január 11-e előtt. A Fővárosi Törvényszéken január 11-re tűzték ki a Mahir hirdetőoszlopok ügyének első tárgyalását.

A főpolgármester elmondta, bár nem látja értelmét az ülésezésnek a rendes közgyűlés előtt három nappal, ellenzéki kezdeményezésre összehívja a közgyűlés rendkívüli ülését, azt azonban nem tudja megmondani, a tanácskozás határozatképes lesz-e.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.