Cameron Budapesten

Orbán: mindketten erős Európát akarunk

Orbán Viktor kormányfő David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyalt csütörtökön Budapesten.

2016.01.07 16:32MTI
MTI/Koszticsák Szilárd

Mindketten erős Európát akarunk - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott csütörtöki budapesti tárgyalása után.

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta, abban is azonos állásponton voltak, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni az EU-n belül, továbbá hogy az eurózónához nem tartozó országoknak egyenlő elbánást kell biztosítani az EU intézményrendszerén belül - jelentette a hirado.hu.

Egyetértettek továbbá abban - folytatta -, hogy a szociális rendszeren belüli visszaéléseket ki kell iktatni minden EU-tagállamban. Ezzel kapcsolatban azt kérte brit kollégájától, javaslataik megfogalmazásakor legyenek tekintettel arra, hogy a magyar emberek többsége Nagy-Britanniában becsületesen dolgozik, és munkájával hozzájárul Nagy-Britannia gazdaságához.

Ha ezen a területen változtatni akarnak, arról a visegrádi négyek közös megállapodást szeretnének - tette hozzá.

A miniszterelnök arról is biztosította David Cameront, hogy Magyarország NATO-partnerként a jövőben is részt fog venni a szíriai és iraki nemzetközi akcióban.

Nagy-Britannia Magyarország legnagyobb befektetője; mintegy 700 brit cég dolgozik Magyarországon, amelyek összesen 50 ezer embert alkalmaznak, vagyis ennyi magyar család kenyerét britek által tulajdonolt vállalatokban keresik meg a magyar emberek – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.

Orbán Viktor azt is hangsúlyozta, hogy egyetértettek abban, hogy a nemzeti parlamentek szerepét újra kell gondolni, az eurozónához nem tartozó országoknak egyenlő bánásmódot kell biztosítani, az unión belül pedig minden országban ki kell iktatni azokat a visszaéléseket, amelyek a szociális rendszerben tapasztalhatók.

"Mi nem migránsok vagyunk"

Orbán Viktor miniszterelnök fontosnak tartja, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést. Ugyanakkor Magyarország minden olyan ésszerű javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén - közölte a kormányfő, miután csütörtökön Budapesten tárgyalt David Cameron brit miniszterelnökkel.

Közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kérdésre hangsúlyozta: "mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban", hanem uniós állampolgárok, akik szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unióban mindenhol. A magyarok nem élősködni mennek Nagy-Britanniába, hanem dolgozni akarnak, és jól is dolgoznak - mondta.

Cameron: Nagy-Britannia és Magyarország is működő Európát akar

MTI/Koszticsák Szilárd

Nagy-Britanniának és Magyarországnak hasonló elképzelései vannak az EU-ról, működő Európát akarnak - mondta David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután az Országházban tárgyalt magyar kollégájával, Orbán Viktorral.

A brit kormányfő kiemelte a szubszidiaritás jelentőségét, és azt, hogy fair szabályok legyenek, egyenlő bánásmódban részesüljenek az eurózónán belüli és az azon kívüli tagállamok.

David Cameron kijelentette: Nagy-Britanniának fontos, hogy egy megreformált Európai Unióban maradjon, és az EU-nak is fontos Nagy-Britannia. Úgy vélte, lehetséges, hogy az Európai Tanács februári üléséig megoldást érhetnek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.