Emberi jogok

Az EJEB közel 220 millió forintos kártérítést ítélt meg magyar fogvatartottaknak

A testület megítélése szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva.

2016.01.07 13:13MTI

Összesen több mint 218 millió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön negyvenkilenc magyar fogvatartottnak, mert a testület megítélése szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva.

A strasbourgi bíróság egyhangúlag elfogadott ítélete értelmében a magyar államnak három hónapon belül összesen 692 ezer euró kártérítést és perköltséget kell fizetnie a raboknak a rossz börtönkörülmények miatt.

A túlzsúfoltság mellett a felperesek közül többen amiatt is panaszt tettek, hogy a mellékhelyiség nem volt rendesen elválasztva a cellától, és nem volt megfelelő szellőzés vagy meleg víz. Mások azt sérelmezték, hogy hetente csak egyszer zuhanyozhattak és csótányok, poloskák voltak a cellákban.

Hogy a panaszosok közül ki miért került börtönbe, azt az ügy szempontjából nem tartotta fontosnak a bíróság, ez az ítéletből nem is derült ki.

Az EJEB december 10-én negyvenhárom másik magyar fogvatartott ügyében hirdetett ítéletet, a törvényszék akkori döntése értelmében a magyar államnak 739 900 ezer euró (több mint 230 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetni a raboknak a rossz körülmények miatt.

A Magyar Helsinki Bizottság akkor az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, az állam máig nem teremtette meg a hatékony jogorvoslat lehetőségét, annak hiányában pedig továbbra is csak a nemzetközi bírósághoz tudnak fordulni a károsultak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.