Várhatóan a GDP 2 százaléka lesz

Varga diadaljelentése: jóval kedvezőbb a vártnál az államháztartás tavalyi hiánya

Az államháztartás helyzete a várakozásoknál is kedvezőbben alakult, a magasabb gazdasági növekedés magasabb adóbevételeket eredményezett.

2016.01.06 10:32MTI
Forrás: Youtube

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi hiánya 1218 milliárd forint, a GDP-arányos hiány várhatón 2 százalék lesz, a tervezett 2,4 százalékkal szemben, az adósságszint várhatóan 76 százalék alá csökken - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előzetes számok alapján szerdán, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós átutalásoknál jelentős elmaradása van Brüsszelnek, mintegy 600 milliárd forintnyi uniós forrás még nem érkezett meg.

Hangsúlyozta, hogy az államháztartás helyzete a várakozásoknál is kedvezőbben alakult, a magasabb gazdasági növekedés magasabb adóbevételeket eredményezett. Az adóbevételek várhatóan 550 milliárd forinttal alakulnak magasabban a tervezettnél - mondta. A bruttó bér-és keresettömeg 6,7 százalékkal bővült, nőttek a fogyasztási kiadások is tavaly - számolt be Varga Mihály.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.