Sorozatosan megsértették a jogait

Kártérítést ítélt meg egy magyar férfinek az Emberi Jogok Európai Bírósága

Amiatt tett panaszt, hogy a több mint tíz évig húzódó büntetőeljárása ideje alatt sorozatosan megsértették személyiségi jogait. Magyarországnak összesen 8000 eurót kell fizetnie a sértettnek

2016.01.05 13:59MTI

Kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar férfinek, aki amiatt tett panaszt, hogy a több mint tíz évig húzódó büntetőeljárása ideje alatt sorozatosan megsértették személyiségi jogait. Magyarországnak összesen 8000 eurót kell fizetnie a sértettnek - adta közre döntését a strasbourgi székhelyű bíróság kedden.

A bírói testület közleménye szerint 2000 euró nem vagyoni kár, valamint 6000 euró, a fogva tartása idején felvetődött költségeinek megtérítése jár Süveges Péternek.

A közlemény kitér arra, hogy a bíróság hosszúnak találta a több mint hat éves előzetes letartóztatás és fogva tartás idejét, valamint a büntetőeljárás több mint tíz éves hosszát.

A férfi azért tett panaszt az emberi jogi bíróságnál, mert állítása szerint ez idő alatt a magyar hatóságok erősen korlátozták személyi szabadságát: házi őrizete miatt nem tudott elegendő számban ellátogatni beteg szüleihez, kérését többször visszautasították.

A strasbourgi közlemény megemlíti, hogy a magyar Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a kérelmét, hogy vasárnaponként misére mehessen, valamint az eljáró hatóságok rendszeresen tiszteletnek voltak és nem jártak el kellő körültekintéssel ügyében.

A többszörösen visszaeső férfit gyilkosság, fegyveres rablás, illegális fegyvertartás és robbanóanyagok birtoklása miatt helyezték előzetes letartóztatásba, majd bűnismétlés lehetősége miatt házi őrizetet rendeltek el ellene.

A 2005-ben kezdődő eljárás során Süveges Pétert bűnösnek találták és 2014 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 2015 júliusában a budapesti Legfelsőbb Bíróság az ítéletet hatályon kívül helyezte. Az ügyet első fokra utalta vissza, amely azóta is folyamatban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.