Fejlesztés

Romaintegrációs program Nyírvasváriban

A pályázatra mintegy 140 millió forint forrást nyert el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település önkormányzata.

2016.01.01 05:23MTI

Az Európai Unió pályázati támogatásával romaintegrációs program valósult meg Nyírvasváriban - közölte a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület elnöke az MTI-vel.

Tóth Zoltán elmondta, hogy a Nyírvasvári szegregátumának fejlesztése elnevezésű pályázatra mintegy 140 millió forint forrást nyert el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település önkormányzata, amelynek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), valamint a civil szervezet segített a projekt megvalósításában.

A 21 hónapos program során a kétezer lakosú község több mint egyharmadát kitevő roma kisebbség tagjainak nyújtottak komplex felzárkóztatási, szemléletformálási, képzési, valamint az életkörülmények javítását segítő szolgáltatási támogatást.

Létrehoztak egy úgynevezett Csillagházat és egy mobil Csillagpontot, amelyben 20-féle projektelemet valósítottak meg, a programokba heti, havi rendszerességgel átlagosan 160 ember vontak be.

A mobil Csillagpont a romák által nagy számban lakott településrészen működött, a különböző foglalkozások mellett tanácsadást is igénybe vehettek ott az érintettek, sőt mosási és tisztálkodási lehetőséget is biztosítottak a részükre.

A program szakképzési lehetőséget is teremtett: 45-en kerti munkás, parkgondozó és családellátó képesítést szerezhettek, további 45 embernek pedig tréninget szerveztek, amelyen a munkahelykereséshez kaptak hasznos tanácsokat.

Egyéni fejlesztési tervet 64 családnak készítettek ahhoz, hogy eredményesen kitörhessenek halmozottan hátrányos helyzetükből. A programba bevontakat szociális, oktatási, egészségügyi, foglalkoztatási és közösségfejlesztési szakemberek segítették egyéni gondjaik megoldásában, életkörülményeik javításában.

Rendszeresen szerveztek klubfoglalkozásokat felnőtteknek, fiataloknak, kismamáknak, háziasszonyoknak, sőt úgynevezett anyaközpontot is működtettek a családi feladatok ellátásának erősítésére. A diákok otthoni tanulását tanoda működtetésével segítették, valamint nyári napközit is szerveztek számukra.

Rendeztek továbbá közösségi, családi és egészségnapot, megszervezték a Tiszta udvar - rendes ház mozgalmat, valamint a rászoruló családoknak adományokat gyűjtöttek és osztottak.

Tóth Zoltán kiemelte: a program decemberi lezárulta után azt tervezik, hogy a Csillagházat és a mobil Csillagpontot a település önkormányzata tovább működteti, s a rászorulók a jövőben is hatékony segítséget kapnak felzárkózásukhoz, társadalmi integrációjukhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.