"A magyar kilátások tovább romlottak"

Varga Mihály: A kormány intézkedései nem segítettek a gazdasági-pénzügyi helyzeten

A Fidesz szerint a kormány napokban meghozott intézkedései nem segítettek a gazdasági-pénzügyi helyzeten, a magyar kilátások tovább romlottak - A kormányszóvivő erre úgy reagált: a kormány továbbra sem vesz részt pártpolitikai csatározásokban, hiszen felelős politikusoknak a nemzetközi pénzügyi válság idején az a dolguk, hogy annak hatása minél kevésbé sújtsa az embereket és a társaságokat.

2008.10.24 15:23MTI - Fotó: vargamihaly.hu

Varga Mihály szavai szerint "a helyzet az elmúlt napokban romlott, (...) a magyar kilátások is romlottak. A kormány intézkedései nem segítettek azon, hogy a helyzet javuljon. Ezek az intézkedések kapkodóak voltak, elkéstek, nem segítették azt, hogy a magyar helyzet valamilyen mértékben konszolidálódjon".

Az alelnök azt  követően beszélt erről, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és a párt gazdasági szakértői, meghívott szakemberek bevonásával, pénteken reggel áttekintették a helyzetet.

A politikus szerint a romlást jelzi a forint gyengülése is. "Mindannyian aggódva várjuk, mi fog történni hétfőn" - mondta. A problémák okaként Varga Mihály a vezetési és a bizalmi válságot jelölte meg.

Azzal kapcsolatban, hogy mit kell tenni, a politikus közölte: annak az "arany háromszögnek" - amit a Fidesz korábban már javasolt - működnie kell.

A szociális biztonságot, a pénzügyi egyensúlyt és a gazdasági növekedést biztosítani kell. A politikus szerint "előfeltétele az egésznek, hogy a miniszterelnök cserére sor kerüljön". Mint fogalmazott, "érezhető, akár a forint zuhanásáról, akár az állampapír piac működéséről van szó, hogy ez e nélkül nem fog menni".

A részletekről szólva azt mondta: kétszer ötmilliárd eurós csomagra van szükség. Az egyik ötmilliárdos csomag adócsökkentést kell, hogy tartalmazzon, míg a mások ötmilliárdra a kis- és középvállalkozások támogatása miatt van szükség. Hozzátette: e pénz forrása EU támogatás kell, hogy legyen.

Úgy vélte, el kell érni, hogy a kkv-k az EU támogatások legalább 30-35 százalékát kapják meg, illetve azt is, hogy az EU, akár kiegészítő támogatásként is, a mai helyzetben finanszírozza a hazai vállalkozások, a kkv-k támogatását.

"Kapjon elsőbbséget minden, ami elősegíti a gazdasági növekedést, kapjon elsőbbséget mindaz ami beruházást és munkahelyet teremt"
- fogalmazott, majd közölte: emellett minden kormányzati kiadás, így a luxuskiadások, a kommunikációs kiadások befagyasztására lenne szükség.

De - mint mondta- a költségvetésből ki kell venni minden halasztható kiadást, így az autó, az irodabútor és a telefon beszerzéseket is.

A 2009-es költségvetéssel kapcsolatban Varga Mihály azt mondta: végre kell egy igazi költségvetés a következő évre. Hozzátette: a mostani változatban nem szerepel a megemelt jegybanki alapkamat, ami az államadósság finanszírozásában fog jövőre plusz terhet jelenteni.

Közölte: reményei szerint a pénzügyi tárcánál már dolgoznak a költségvetés második változatának átdolgozásán. A Fidesz fontosnak tartja, hogy akármilyen tartalék is szerepel a 2009-es költségvetésben, annak elköltése szigorúan az ellenzék bevonásával történhessék meg - tette hozzá.

Varga Mihály a Fidesz gazdaságpolitikusaként aggasztónak nevezte, hogy a kormány a nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalásokról semmiféle tájékoztatást nem adott az Országgyűlésnek.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a kormánytól azokról a lépésekről sem kaptak semmilyen konkrét információt, amelyeket az állampapírpiacon léptek.

Úgy vélte, szükség lenne arra, hogy e lépésekről a pénzügyminiszter tájékoztassa a parlament költségvetési bizottságát.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzottakra az MTI-nek úgy reagált: a kormány továbbra sem vesz részt pártpolitikai csatározásokban, hiszen felelős politikusoknak a nemzetközi pénzügyi válság idején az a dolguk, hogy annak hatása minél kevésbé sújtsa Magyarországon az embereket és a társaságokat.

Hozzátette: a miniszterelnök péntek délelőtt is egyeztetett a Pénzügyminisztérium vezetésével, valamint a gazdasági és az igazságügyi miniszterrel arról, hogy amennyiben szükséges, milyen intézkedéseket hozzanak meg rövid időn belül. A megbeszélésen részt vett Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.