BKK

Határidőre elkészült a budai fonódó villamoshálózat

Az eredetileg tervezett határidőre elkészült Buda legjelentősebb kötöttpályás közlekedésfejlesztési beruházása, a budai fonódó villamoshálózat, így január 16-ával a villamosközlekedés is megindulhat az érintett villamosvonalakon.

2015.12.23 16:08ma.hu

December 23-án lezárult a budai fonódó villamoshálózat műszaki átadás-átvétele, így január közepétől hosszú évtizedek után ismét egységes hálózatot alkotnak a budai villamosvonalak. A 15,9 milliárd forintból megvalósult fejlesztés eredményeként átszállásmentesen lehet majd villamosozni Észak-, Közép- és Dél-Buda között. A megújult vonalakon vadonatúj, akadálymentes CAF villamosok is közlekednek majd. A járatok indulásáig fennmaradó három hétben kisebb, a vonalak használatát már nem akadályozó hiányosságok pótlása és hibák javítása zajlik még, így például több helyen be kell még fejezni kisebb út- és járdaépítési munkákat, illetve a végleges forgalomtechnikai rend kialakítása is hátra van még.

A projekt keretében nemcsak a villamosvonalak összekötése történt meg, de a meglévő Frankel Leó utcai és Bécsi úti villamosvonal komplex felújítása is, a Margit hídtól egészen a Tímár utcáig. A rekonstrukció eredményeként ezen a szakaszon korszerűsödött a vonal áramellátása, teljesen átépült a villamospálya, továbbá a Bécsi út és a Frankel Leó út is új út- és járdaburkolatot kapott, miközben felújították az itt húzódó közműveket is. A közúti csomópontok átalakításával az eddig kettéosztott Zsigmond térből egy új, könnyebben átjárható, nagyméretű park jött létre, a Bem téren pedig teljesen új villamosmegálló jött létre. A projekthez kapcsolódó, de attól külön megvalósuló beruházás volt még a Clark Ádám téri villamos-alagút kiszélesítése és felújítása is, ennek befejezése 2016 márciusában várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.