Miniszterelnökség

Független nemzetközi tanácsadók szerint is megtérül a Paks II. beruházás

A Miniszterelnökség úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a Paks II. beruházás független gazdasági értékelését, amelyet a nemzetközi Rothschild bankház készített.

2015.12.22 19:28MTI

Független nemzetközi tanácsadók szerint is megtérül a Paks II. beruházás - hangsúlyozza a Miniszterelnökség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Emlékeztettek arra, hogy az Európai Bizottság közel kétéves előzetes egyeztetést követően november 23-án úgy döntött: további, mélyreható versenyjogi vizsgálatot folytat le annak megállapítása érdekében, hogy a beruházás tartalmaz-e állami támogatást. Jelezték: ezzel az eljárás egy új, nyitottabb fázisba érkezett, amelynek során harmadik felek is kinyilváníthatják észrevételeiket a beruházás versenyjogi szempontjaival kapcsolatban.

A Miniszterelnökség úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a Paks II. beruházás független gazdasági értékelését, amelyet a nemzetközi Rothschild bankház készített. A kormány az elemzés eredményeit Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak is megküldte.

A közleményben kifejtik: az értékelés tételesen reagál a megtérüléssel kapcsolatosan korábban harmadik felek által publikált kritikákra, amelyek "félrevezető módon azt sugallják, hogy az új atomerőművi blokkok megépítése nem lenne gazdaságos". A nemzetközi bankház következtetése ezzel éppen ellentétes: Paks II. megtérülő beruházás, "jó üzlet Magyarországnak" - írta a Miniszterelnökség.

Kiemelik: a tanulmány részletesen alátámasztja, hogy nincsen szükség állami támogatásra, a projekt a szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő.

A Rothschild bankház elemzi a piaci áramárak várható alakulására ható tényezőket. Ez alapján megállapítja, hogy számottevő áremelkedés várható a villamos energia piacán, aminek következtében az új blokkok önköltségi áránál magasabb piaci árakra lehet számítani. Így Paks II. bevételei elegendőek lesznek minden költség fedezésére - fűzte hozzá a Miniszterelnökség.

Az elemzés azt is megerősíti, hogy a Paks II. projekt a liberalizált és összekapcsolt európai közös energiapiacok céljának megfelelően valósul meg. A beruházás hozzájárul az ellátás biztonságának javításához, a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez és a megfizethető áramár fenntartásához anélkül, hogy szükség lenne bármilyen garantált villamosenergia-átvételi árra vagy más állami támogatásra - olvasható a közleményben.

A kormány teljes terjedelmében nyilvánosságra hozza a mintegy száz oldalas, angol nyelvű elemzést az MVM Paks II. projekttársaság honlapján, valamint a www.kormany.hu internetes címen - közölte a Miniszterelnökség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.