Hagyó-per

Hagyó Miklós teljes felmentését kérte perbeszédében védője

Az ügyvéd szerint az ügyészi koncepció megalapozatlan, a vádhatóság által vázolt kép hamis.

2015.12.10 17:05MTI

Hagyó Miklós elsőrendű vádlott teljes felmentését kérte védője az egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán.

Kádár András második napja olvasta fel védőbeszédét, amelyben az ügyészi perbeszéd állításait vette sorra. Indoklása szerint azért kényszerült erre, mert a vádbeszéd során az ügyész állításai vagy nem feleltek meg a valóságnak, vagy pedig iratellenesek voltak.

Hangsúlyozta, az ügyészi koncepció megalapozatlan, a vádhatóság által vázolt kép hamis. Hozzátette, "alaptalan hipotézis", hogy az elsőrendű vádlott volt a fővárosi önkormányzat "teljhatalmú ura", aki mindent és mindenkit felügyelt.

A védő szerint Homonnai János ügyész a perbeszédében - amelyet korábban öt tárgyalási napon olvasott fel - több fontos körülményről nem beszélt.

Kádár András közölte: Hagyó Miklós elsőrendű vádlott Demszky Gábor átruházott hatásköreiben járt el, a főpolgármester teljes egyetértésével.

Álláspontja szerint a Hagyó Miklós ellen emelt vádak alaptalanok, ezért fel kell menteni őt a vádak alól. Indoklása szerint mindebből kifolyólag a bűnszervezet léte sem bizonyítható, mert el nem követett bűncselekmények miatt az nem állhat fenn.

Papp Gábor, a másodrendű vádlottnak, Mesterházi Ernőnek (Demszky Gábor egykori főpolgármester politikai főtanácsadójának) a védője azt mondta: az ügyben a törvénysértések száma olyan magas, hogy ennek hatása kell, hogy legyen.

Álláspontja szerint a hűtlen kezelés bűntettének bizonyítása "ügyészi szempontból súlyos vereségre áll". A védő a per általa vélelmezett fogyatékosságait vette sorra, kiemelve az "kihallgatások törvénytelen" körülményeit.

Papp Gábor szerint az ügynek "vitathatatlanul és masszív" politikai háttere van. Kitért arra, hogy az MSZP és az SZDSZ között folyamatos politikai feszültség és ellentét volt a vád által jelzett időszakban, ami miatt a vádlottak és a pártok között komoly vita alakult ki. Hozzátette, az ügyészi perbeszéd szerint Mesterházi Ernő a szabad demokrata főpolgármester politikai tanácsadójaként egy másik hatalmi centrumot képviselt, amely kizárja, hogy védence a bűnszervezet tagja lett volna.

Az ügyvéd azt kérte a törvényszéktől, hogy fogadja el védence következetes, a bűncselekmény elkövetését tagadó vallomását, és Mesterházi Ernőt mentse fel az ellene emelt vádak alól.

A negyedrendű vádlott, Balogh Zsolt (a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója) védője kiemelte, hogy védencét nem vették őrizetbe, majd mégis meggyanúsították. "Balogh Zsolt félelmében hússzor tett vallomást", és mindent megtett, hogy szabadlábon maradjon - mondta, hozzátéve, hogy védence ezért tett "beismerő vallomásokat". Álláspontja szerint az ügyészség több tucat esetben megsértette az eljárási törvényt.

A védő a negyedrendű vádlott felmentését kérte a törvényszéktől.

A tizennegyedrendű vádlottnak - a BKV Zrt. egykori humánpolitikai igazgatójának - a védője azt hangsúlyozta: az ügyész egyedül védencének felmentését indítványozta a vádbeszédben.

A tizennegyedrendű vádlott a BKV Zrt. humánpolitikai igazgatójaként előrehozott öregségi nyugdíjjogosultságának megállapítását megelőzően jutalom és végkielégítés jogcímén 86,2 millió forintot szerzett meg. A vádirat szerint ezt úgy érte el, hogy megtévesztette a BKV Zrt. vezetőit. A vádhatóság képviselője perbeszédében azt javasolta, hogy a vádlottat mentse fel a bíróság az ellene emelt vád alól.

A védő azt kérte, hogy - mivel védence közös megegyezéssel távozott a közlekedési vállalattól, ezért jogosan kérte a végkielégítését és a BKV vezetői által meghatározott jutalmat - ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mentse fel a bíróság az ellene emelt vád alól.

A per december 15-én, Antal Attila harmadrendű vádlott, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója ügyvédjének védőbeszédével folytatódik.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró elmondta, hogy decemberben még négy tárgyalási napon keresztül tartanak a védőbeszédek. Tervei szerint 2016. január 21-én hirdet elsőfokú ítéletet.

Hagyó Mikóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét és 14 társát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vád szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig egymilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.