Annak ellenére, hogy leégett a csarnok

Mocsai: teljesül a mintatanterv a Testnevelési Egyetemen

A különböző felajánlásoknak köszönhetően az intézmény maradéktalanul meg tudja valósítani a mintatantervben foglaltakat annak ellenére, hogy október közepén leégett az atlétikai csarnoka.

2015.11.30 12:30MTI

A rektor a hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a környező iskolák, a XII. kerületi önkormányzat, a szakszövetségek, a Syma Csarnok, a Budapesti Műszaki Egyetem, valamint a sportklubok segítsége lehetővé tette, hogy a tanév második felében fennakadás nélkül folytatódjon az oktatás.

Mocsai hozzátette, a leégett csarnok bontási és takarítási munkái már elkezdődtek, mivel lezárult a közbeszerzési eljárás. Jelezte: régészcsoportot kértek fel a tűzben megégett sportolói kézlenyomatok szakszerű mentésére és vizsgálatára, s az eddig elvégzett munka alapján kiderült, a 166-ból több mint száz rekonstruálható állapotban van.

A rektor azt mondta, az atlétikai csarnok helyére emlékparkot és uszodát terveznek, új sportcsarnok nem épül a területen. Hangsúlyozta, hogy lezárult a tűzeset vizsgálata, s az idegenkezűséget kizárták.

Mocsai arról is beszélt, hogy a felújítás költségeinek tervezése folyamatban van, mivel az már jó ideje egyértelmű, hogy az egész intézményt modernizálni kell. Ebben a témában szerinte a héten, akár már szerdán kormánydöntés születhet.

A sajtótájékoztatón a rektor bemutatta a Testnevelési Egyetem új szakmai projektjét, amely a "Tartalmi-módszertani fejlesztés, valamint pedagógus továbbképzés a mindennapos testnevelés terén" címet viseli, s a Széchenyi-terv keretén belül, európai uniós támogatásból valósult meg. Ebben az általános iskola első osztályába járó diákoktól kezdve a végzős gimnazistákig, minden tanuló számára kidolgozott, komplex tanmenet szerepel a mindennapos testneveléshez igazítva. A program a labdás csapatsportágakban - elsősorban a kézilabdában - szükséges mozgásügyesség és mozgáskoordináció fejlesztésére koncentrál, s úgy modernizálja a mindennapos testnevelést, hogy más sporteszközöket és sportágakat kapcsol be, illetve szervesen kapcsolódnak hozzá gyógytestnevelésre vonatkozó filmek és szakanyagok.

"Ez az egész világ számára példamutató, egyedi szakanyag, s a hozzá kapcsolódó tanulmányok több ezer oldalt tesznek ki" - mondta Mocsai Lajos, s hozzátette, több száz ember hét-nyolc hónap alatt dolgozta ki a projektet, amelynek reményeik szerint lesz folytatása a többi labdajáték irányába, s amelynek nyomán pozitív változás áll majd be a sportági mozgásanyagok elsajátításában.

A projektet hosszú távra tervezték, ezért széles szakmai hálózat kialakításához kezdtek, létrehoztak egy sportági szakmai mentorrendszert, a későbbiekben pedig egy innovatív szakmai hálózatot készítenek el.

A projekthez tartozik a kézilabda szakanyagát nemzetközi szinten megjelenítő több mint 200 oktatófilm, a testnevelők segédkönyvet, a gyerekek pedig munkafüzetet kapnak.

Győrfi János kézilabda mesteredző, a Testnevelési Egyetem stratégiai főtanácsadója azt mondta, közel 100 iskolában már kísérleteztek a projekttel, a visszajelzések pedig nagyon pozitívak voltak.

"Ez egy olyan modell, amely más sportágakra is kiterjeszthető, a 90 éves Testnevelési Egyetem pedig megérdemli, hogy európai és világszintű szakmai hálózat kerüljön kiépítésre" - jelentette ki Győrfi.

Mocsai kérdésre válaszolva azt mondta, az uniós támogatás 1,4 milliárd forint volt, a projektnek ebbe a keretbe kell beleférnie, de ez az összeg minden vonatkozó költséget tartalmaz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.